Ovo je najbolja večera na svetu: Starinsko, preukusno jelo koje obnavlja snagu i reguliše probavu
Ovo je najbolja večera na svijetu – starinsko, preukusno jelo koje obnavlja snagu i reguliše probavu nakon napornog dana!
Ovaj starinski recept za cicvaru dolazi iz vremena kada se ovo jelo često pripremalo svake večeri. Cicvara je bila neizostavan dio kuhinje srpskog, crnogorskog, krajiškog i istočnohercegovačkog podneblja. Pravi se od žutog ili bijelog kukuruznog brašna, uz dodatak kajmaka ili sira, zavisno od regije u kojoj se priprema.
Jedna tajna starinskog recepta za cicvaru je u kvaliteti kajmaka. Što je kajmak masniji i kremastiji, to će cicvara biti ukusnija. Vjeruje se da je ovo jelo izvanredno za probavu, zbog čega mu daju naziv „melem za crijeva“.
Sastojci:
– 2 dl vode
– 2 dl mlijeka
– 300-400 g sira škripaca ili kajmaka
– 8 kašika bijelog kukuruznog brašna
– 1 kašika masti nerastopljene (ako se koristi kajmak, ne treba mast)
– 1 kašičica soli
– Kašika meda
Priprema:
Sipajte mlijeko, vodu i mast u šerpu i stavite da prokuva, pa dodajte sir i so, a zatim dobro promiješajte. Kad ponovo prokuva, smanjite temperaturu, sipajte kukuruzno brašno i neprekidno miješajte da polako krčka desetak minuta. Kada se po dnu posude „uhvati“ smjesa, kao da se malo lijepi i dobija teksturu „žvake“, gotova je.
Najljepša je vruća. Može se poslužiti uz kiselu pavlaku, jogurt ili kiselo mlijeko, a može se napraviti i salata po želji.
Prijatno i javite nam kako vam se dopao recept!