Kako se pravi najbolja zaprška: Jela na kašiku će biti mnogo ukusnija, ako primijenite ovu caku
Malo ko zna da zaprška zapravo treba da se kuha najmanje 20 minuta i koja je prava mjera brašna i masnoće. Iako se danas zaprške sve manje upotrebljavaju ili se svode na najmanju moguću mjeru, mnoga jela su i dalje nezamisliva bez njih, jer doprinose da budu gušća, a sastojci u njima bolje povezani.
Zaprška se pravi od iste količine mekog ili polumekog brašna i masnoće. Za bijele čorbe ili umake koji zahtijevaju svijetlu zapršku, uzima se maslac, margarin ili biljna mast, dok se za običnija jela sa rumenom zaprškom može uzeti ulje ili svinjska mast. Zaprška se obično dodaje kao posljednji dodatak, a nakon nje se, eventualno, dodaju samo lakši začini.
Kako se sprema zaprška?
Zagrijte u šerpi na šporetu određenu količinu masnoće i dodajte odmjerenu količinu brašna. Kada brašno počne da se prži, zaprška se pjeni. Za bijelu zapršku, brašno ne treba dugo pržiti, kako bi ostalo bijelo. Za obična jela, brašno se prži dok ne porumeni, a onda zapršku treba pažljivo razrijediti pripremljenom hladnom tekućinom – da se ne bi napravile grudvice, tekućina treba dolijevati po malo, uz neprestano miješanje, sve dok se ne dobije glatka kaša koja se dalje razrjeđuje do željene gustine. Može se upotrijebiti i vrela tekućina, ali se u tom slučaju mora još brže miješati.
Zapršku treba kuhati najmanje 20 minuta, a za krem juhe i umake čak i do pola sata, kako se ne bi osjećao miris i okus sirovog brašna.
Količina zaprške zavisi od vrste jela
Obično se koristi 1-2 supene kašike ulja, 1 supena kašika brašna, 2 kašičice mljevene paprike (slatke ili ljute, po ukusu). Međutim, da biste bili sigurni da ste pripremili pravu količinu zaprške, važno je uzeti u obzir i vrstu jela koje pripremate, jer neka „traže“ više, a neka manje masnoće i brašna. Tako je za juhe potrebno napraviti zapršku od 40 grama masnoće i 40 grama brašna, za vrlo rijetke juhe 10 grama manje, za običan sos 30 grama masnoće i isto toliko brašna.