Cijeli obrok stao u jednu pogaču: Ova punjena pogača idealna je večera za cijelu porodicu
Recept za punjenu pogaču
Ova ukusna i jednostavna pogača savršen je izbor za večeru. Uz dodatak ostataka iz frižidera, pripremit ćete jelo koje će oduševiti ukućane.
Sastojci za tijesto:
- 200 ml toplog mlijeka
- 25-30 g svježeg ili 7-8 g suvog kvasca
- 1 kašika šećera
- 200 ml tople vode
- 8 kašika ulja
- 1 cijelo jaje + 1 žumance (za premazivanje)
- 700 g mekog brašna (+ malo za mijesiti)
- 1 kašika soli
Sastojci za nadjev:
- 250 g finog sira
- 100 g pileće salame s povrćem
- 50 g domaćeg suvog mesa
- 60 g tvrdog sira
Priprema tijesta:
U toplom mlijeku rastopite kvasac sa šećerom. Ostavite ga 5-10 minuta da se aktivira.
U većoj posudi pomiješajte aktivirani kvasac, toplu vodu, ulje i jaje. Dodajte brašno i so, pa mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.
Prekrijte tijesto krpom i ostavite da naraste 30-40 minuta, ili dok ne udvostruči volumen.
Priprema nadjeva:
Sir izmrvite, a pileću salamu, suvo meso i tvrdi sir isjeckajte na sitne komade. Sve sastojke dobro izmiješajte u homogenu smjesu.
Formiranje pogače:
Tijesto podijelite na dva dijela – jednu veću i jednu manju loptu.
Veći dio tijesta razvucite oklagijom na veličinu tepsije (prečnika oko 26-28 cm) i stavite ga na dno, koje ste prethodno namastili ili obložili papirom za pečenje.
Ravnomjerno rasporedite nadjev preko tijesta.
Razvucite manji dio tijesta i pokrijte nadev. Krajeve dobro spojite i pritisnite.
Pečenje:
Premažite pogaču žumancetom i, po želji, pospite susamom ili kimom.
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 30-35 minuta, ili dok pogača ne dobije zlatno-smeđu boju.
[youtube][/youtube]
Servirajte ovu toplu i mirisnu pogaču uz čašu jogurta ili omiljeni napitak. Uživajte u svakom zalogaju! 🥖