Dan kada je rođen glumac Kirk Douglas, Čaušesku postao predsjednik Rumunije

Dan kada je rođen glumac Kirk Douglas, Čaušesku postao predsjednik Rumunije
Na prvim višestranačkim izborima u Srbiji 1990. godine, nakon 45 godina vladavine komunista, pobijedila je Miloševićeva Socijalistička partija Srbije

 Na današnji dan, 1941. godine Kina je u Drugom svjetskom ratu objavila rat Japanu, Nemačkoj i Italiji.

1916. godine rođen Kirk Douglas američki filmski i televizijski glumac, scenarist i producent. Otac je poznatog glumca Michaela Douglasa.

1917. godine turske trupe u Prvom svjetskom ratu, Britancima predale Jerusalem koji je pod turskom dominacijom bio od 1517. godine.

1938. u Foči rođena je Zehra Deović, jedna od najpoznatijih interpretatorki sevdalinke, koja je između ostalog zastupala bivšu Jugoslaviju na više međunarodnih festivala etno muzike.

1967. Nikolaj Čaušesku postao je predsjednik Rumunije, a na vlasti je ostao sve do 1989. godine, kada je strijeljan, zajedno sa suprugom Elenom Čaušesku.

1985. bivši predsjednik Argentine general Horhe Videla osuđen je na doživotnu robiju zbog otmica, mučenja i ubistva oko 9.000 ljudi tokom "prljavog rata", koji su protiv gradske gerile i političkih protivnika od 1976. do 1982. vodile tri vojne hunte.

1985. Generalna skupština UN je jednoglasno prihvatila rezoluciju kojom se svi akti terorizma osuđuju kao kriminal.

1987. protestima na području Gaze počela je prva intifada - pobuna Palestinaca protiv izraelske okupacije. Ustanak je potom zahvatio Zapadnu obalu i Jerusalem.

1990. na prvim višestranačkim izborima u Srbiji nakon 45 godina vladavine komunista pobijedila je Socijalistička partija Srbije (bivši komunisti), a za predsednika Srbije izabran je lider te partije Slobodan Milošević, koji je umro 2006. u pritvoru Haškog tribunala.

1992. zbog sankcija UN-a protiv SR Jugoslavije, Svjetska nogometna federacija zabranila je jugoslovenskoj reprezentaciji učešće na kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 1994. u SAD-u.

Ne propustite