Ovu hranu obavezno spremite za doček Nove godine: Vjeruje se da donosi sreću i blagostanje
Za prosperitet, Italijani, Njemci i Brazilci jedu sočivo, koje podsjeća na novčiće
Svaka zemlja ima svoje specifične običaje i jela koja se jedu za Novu godinu, a koja simboliziraju boljitak u životu. Nova godina je vrijeme novog početka i nade, kada se vjeruje da određena jela donose sreću, zdravlje i financijski uspjeh.
U mnogim zemljama lisnato povrće poput kelja i kupusa, zbog svoje boje i oblika koji podsjećaju na novac, smatra se simbolom prosperiteta. Zelena boja simbolizira rast i obilje, pa tako Amerikanci jedu raštan, dok su u Danskoj popularna jela s keljom zaslađenim cimetom, a Njemci preferiraju kiseli kupus.
Okrugli slatkiši, kao što su krofne, simboliziraju završetak godine. Nizozemci i Mađari jedu krofne, a Italijani ih posipaju šećerom u prahu. Prema nizozemskom vjerovanju, oni koji pojedu okrugle kolače imuni su na čudovišta.
Slična tradicija postoji i u Meksiku i Grčkoj, gdje deserti često sadrže sitnice koje donose sreću. U Španjolskoj, Portugalu, Meksiku i Peruu postoji običaj da se uoči ponoći pojede 12 zrna grožđa, koja simboliziraju 12 mjeseci u godini, a okus grožđa predviđa kakvu će godinu imati.
Pasulj je u mnogim kulturama simbol sreće, a posebno u Americi, gdje crni pasulj predstavlja sreću jer je spasio grad Vicksburg tijekom Građanskog rata. Uz pasulj se često jedu raštan i kukuruzni kruh, koji također simbolizira sreću.
Za prosperitet, Italijani, Njemci i Brazilci jedu sočivo, koje podsjeća na novčiće. U Japanu, rezanci od heljde simboliziraju dug život, jer vjeruju da što su rezanci duži, to je i životni vijek duži.
Ribe, čije krljušti podsjećaju na dragulje, također donose sreću, a u Poljskoj je tradicionalno jelo ukiseljena haringa, dok u Danskoj, Italiji i Njemačkoj jedu kuhani bakalar. Njemci čak nose riblje krljušti u džepovima ili novčanicima za sreću.