Na svjetskom tronu: Crvena Zvezda obilježava godišnjicu najvećeg uspjeha (VIDEO)

Na svjetskom tronu: Crvena Zvezda obilježava godišnjicu najvećeg uspjeha (VIDEO)
Prije tačno 24 godine Crvena Zvezda je pobijedila Colo Colo sa 3:0 za osvajanje Interkontinentalnog kupa

Jugoslovenski fudbal najveći uspjeh u istoriji doživio je dolaskom Crvene Zvezde na evropski i svjetski tron 1991. godine. Upravo 8. decembra, prije tačno 24 godine, kaznena ekspedicija sa Marakane pobijedila je Colo Colo sa 3:0 za osvajanje Interkontinentalnog kupa.

zvezda2

Ekipa se znatno izmjenila u odnosu na tim koji je osvojio Kup evropskih šampiona 29. maja iste godine, ali je demonstracija sile nad Čileancima bila neminovna.
 
"Zahvaljujući Crvenoj Zvezdi, bilo gdje u svijetu kada kažete Red Star, Rote Štern, Krasnaja zvezda, Stela rosa, Estrela roha, svi će znati da dolazite iz zemlje evropskog i svjetskog šampiona. Za razliku od Moskve, Pariza, Rima, Atine i ostalih prijestonica starog kontinenta u glavnom gradu nekadašnje Jugoslavije, u ulici Ljutice Bogdana 1a, stanuju najvrijedniji eksponati fudbalske igre", riječi su kojima je klub na zvaničnom sajtu podsjetio na veličanstvenu godinu. 

Svijet su pokorili Zvonko Milojević, Duško Radinović, Goran Vasilijević, Vladimir Jugović, Miodrag Belodedić, Ilija Najdoski, Milorad Ratković, Vlada Stošić, Darko Pančev, Dejan Savićević i Siniša Mihajlović, a najbolji pojedinac pred 60.000 navijača bio je Vladimir Jugović. On je golove postigao u 19. i 58. minutu, Pančev je mrežu zatresao u 72. minutu, dok je na klupi Čileanaca sjedio Mirko Jozić, selektor legendarne generacije koja je osvojila omladinsko svjetsko prvenstvo 1987.

"Crvena Zvezda će ovaj dan, 24 godine kasnije, proslaviti u Pančevu. U večernjim satima će, a u organizaciji kluba navijača iz ovog grada, fudbaleri Crvene Zvezde biti gosti na svečanoj proslavi povodom dana koji je u Zvezdinom kalendaru upisan crvenim brojem", saopštio je klub.

Ne propustite