Na današnji dan 1922. godine: Irska podijeljena na dvije teritorije

Na današnji dan 1922. godine: Irska podijeljena na dvije teritorije
Republika Irska i Sjeverna Irska

Članovi Irskog republikanskog bratstva i organizacije "Mi sami" podigli su u Dublinu 23. aprila 1916. tzv. Uskršnji ustanak i proglasili Republiku Irsku. Ustanak je krvavo ugušila britanska vojska nakon šestodnevnog otpora, a nad sudionicima su provedene žestoke represalije. U januaru 1919. god. irski zastupnici u britanskom parlamentu i članovi organizacije "Mi sami" sastali su se u Dublinu i proglasili se Irskom nacionalnom skupštinom (Dáil Éireann), koja je proglasila nezavisnost i uspostavila vladu na čelu s Eamonom de Valerom. Proglašenjem nezavisnosti uslijedio je anglo-irski rat u kojem se s irske strane borila Irska republikanska armija, sastavljena od pristaša pokreta "Mi sami". 

Primirje je postignuto 23. decembra 1920. kada je britanski parlament donio novi zakon o Irskoj upravi (Government of Ireland Act), kojim je od Irske odcjepljeno 6 sjevernih grofovija s protestantskom većinom koje su objedinjene pod nazivom Sjeverna Irska, a preostali dio je dobio status dominiona. Takvo rješenje nevoljko je prihvatila Irska narodna skupština u julu 1921. te je 1922. osnovana Irska slobodna država s autonomnom vladom i s priznanjem engleske krune, koju je zastupao generalni guverner. Sjeverna Irska koristi mogućnost da ostane u Velikoj Britaniji te se u obraćanju Sir Jamesa Craiga kralju Georgeu V traži "... da se ovlasti parlamenta i vlade novooformljene Irske slobodne države više neće odnositi na Sjevernu Irsku." Prilikom ovog obraćanja nije se tražilo pojedinačno izjašnjavanje sjevernoirskih predstavnika te je ono naknadno prihvaćeno od Senata Sjeverne Irske.    

Prema Ugovoru iz Belfasta (potpisan 1998.), odlučeno je da se status Sjeverne Irske neće mijenjati bez saglasnosti većine njenog stanovništva.

Ne propustite