Na današnji dan 1941. godine: Japanski vazdušni napad na Pearl Harbor

Na današnji dan 1941. godine: Japanski vazdušni napad na Pearl Harbor
Japanski vazdušni napad na Pearl Harbor gdje se na sidrištu nalazio veći dio ukupne američke pacifičke flote počeo je 7. decembra 1941. u 7.50 h.

Japanski vazdušni napad na Pearl Harbor (američka luku na havajskome otoku Oahu) gdje se na sidrištu nalazio veći dio ukupne američke pacifičke flote počeo je 7. decembra 1941. u 7.50 h.

Taj napad smatra se direktnim povodom za ulazak Sjedinjenih Američkih država, koje su do tada u sukobu bile neutralne, u Drugi svjetski rat.

pearl2

Ovaj iznenadni napad koji je uslijedio bez prethodne objave rata, uništio je veliki dio američke borbene flote što je Japancima omogućilo višemjesečnu potpunu prevlast na Pacifiku. Tako je, kao dio Drugoga svjetskoga rata, počeo rat na Pacifiku.

Istovremeno s ovim napadom, Japanci su otpočeli ofanzivu protiv britanskih i holandskih kolonija u Jugoistočnoj Aziji, čime se Drugi svjetski rat zaista i pretvorio u rat globalnih razmjera.

pearl3

Pored toga, napad na Pearl Harbor često se smatra i prvom pomorskom bitkom u kojoj su nosači aviona zamijenili ratne brodove kao dominirajući element bitke.

pearl4

Za vrijeme napada, Japanci su izgubili 29 aviona, 5 malih podmornica, imali su oko 50 ubijenih pilota i podmorničara i jednog podmorničara koji je zarobljen.

Američki gubici iznosili su oko 3.300 poginulih mornara, vojnika i pilota, dok je više od 200 aviona uništeno ili oštećeno

Ne propustite