Na današnji dan 1956. godine: "Krv u vodi": Jedan od najnasilnijih mečeva u istoriji vaterpola

Na današnji dan 1956. godine: "Krv u vodi": Jedan od najnasilnijih mečeva u istoriji vaterpola
Meč je odigran tokom vaterpolo turnira na Olimpijskim igrama u Melbourneu 1956. između Mađarske i SSSR-a

Ovaj meč između Mađarske i Sovjetskog saveza je odigran u sjeni događanja Mađarske revolucije koja se dešavala nekih mjesac dana prije, a Mađari su pobijedili rezultatom 4:0. Novinari su meč nazvali "Krv u vodi" jer je pred kraj meča mađarski vaterpolista Ervin Zador dobio posjekotinu iznad oka nakon što ga je udario sovjetski igrač Valentin Prokopov.

water2

Publika je bila na strani Mađara te je nakon ovog incidenta u bazenu i povrede Zadora meč došao na rub prekida te je prijetilo da se neki navijači okome na sovjetsku klupu nakon čega je intervenisala i policija.

Pozadina svega su bila događanja u Mađarskoj koja su počela krajem oktobra sa studentskim demonstracijama koje su prerasle u otvoreni ustanak protiv sovjetske marionetske vlade u ovoj zemlji. Zahvaljujući sovjetskoj vojnoj intervenciji ustanak je ugušen - prije početka Olimpijskih igara. Mnogi mađarski vaterpolisti su ovu utakmicu vidjeli kao priliku da svojoj naciji povrate ponos.  

water3

Mađari su nakon ove pobjede došli i do finala gdje su bili bolji od Jugoslavije te su tako odbranili titulu olimpijskih šampiona.

Ne propustite