Ajvar gotov za 1 sat: Brzo i jednostavno, nema pečenja paprika i haosa u stanu
Priprema ajvara zahtijeva dosta vremena, ali i prostora gdje bi se čistile, pekle i mlele paprike, zbog čega mnogi odustaju od pripreme ukoliko žive u stanu i nemaju adekvatne uslove. Uz ovaj recept, ajvar možete pripremati u stanu, jednostavno i lako, a za pripremu vam je potrebno sat vremena; nakon toga rerna će sve odraditi sama, vaše je da povremeno promiješate smjesu.
Sastojci:
5 kg paprika
2,5 kg plavih patlidžana
7,5 dcl ulja
5-10 feferona (ovisno o tome volite li blaži ili ljuti, sami odredite količinu feferona)
0,5 l alkoholnog sirćeta
2,5 l vode
3 kašike soli
3 kašike šećera
1 kašika bibera u zrnu
Priprema:
Priprema povrća: Operite patlidžane i papriku. Papriku očistite od semenki i sve nasjeckajte na kockice.
Kuhanje: U lonac s hladnom vodom stavite sirće, so, šećer, biber u zrnu i feferone. Kada voda provri, stavite paprike na kockice i patlidžane da ponovo provri. U zavisnosti od veličine lonca, količina paprike i patlidžana ohladiće ključalu vodu. Kada ponovno provri, nakon 2 do 3 minute, izvadite patlidžane i papriku i stavite ih na stanu da se ohlade.
Ponovite proces: Postupak ponavljajte dok se sva paprika i patlidžani ne prokuvaju.
Mljevenje: U multipraktiku sameljite ohlađene paprike, patlidžane i feferone, stavite u lonac (najbolji je plitki, a širok), dodajte ulje.
Pečenje: Možete staviti u rernu na 180 stepeni Celzijusa i peći tri i po sata. Na svakih pola sata potrebno je izvaditi iz rerne i promiješati.
Uživajte u pripremi ajvara!