Starinski recept za pravi mađarski gulaš: Svaki zalogaj se prosto topi u ustima, a tajna je jedan...
Starinski recept za pravi mađarski gulaš – svaki zalogaj se prosto topi u ustima, a tajna je jedan poseban sastojak.
Ovo je recept za ručak koji je pun ukusa, bogat teksturom i prilično zasitan. Ovaj put isprobajte provjereni, starinski recept.
Ako ste u dilemi šta da pripremite danas, predlažem da to bude mađarski gulaš – pravo, domaće uživanje u svakom zalogaju.
Sastojci:
– 1 kg goveđeg mesa
– 4 glavice crnog luka
– 3 kašike slatke mljevene paprike
– pola kašike ljute mljevene paprike
– so
– biber
– 500 grama krompira
– pola litre paradajz sosa
– goveđi bujon
Priprema:
1. Četiri srednje glavice luka isjeckajte i izdinstajte sa dvije otopljene kašike masti, a kada luk omekša dodajte tri pune kašike slatke mljevene paprike i polovinu kašike ljute mljevene paprike (količinu ljute paprike prilagodite svom ukusu,)i dinstajte na laganijoj vatri nekoliko minuta dok paprika dobro ne pusti aromu. Ovaj korak je ključan jer je suština dobrog mađarkog gulaša u paprici koja se koristi u većoj količini. Takođe obratite pažnju da papriku przite na veoma niskoj temperaturi jer vrlo brzo može da zagori, piše Kurir.
2. Nakon što se sjedinili papriku i luk dodajte goveđe meso i dobro sve promiješajte, a zatim pržite meso par minuta. Nakon toga dodajte na kockice isjeckan krompir, promiješajte, dodajte so i biber po ukusu pola litra goveđe supe i pola litra paradajz sosa.
3. Jelo kuhajte oko 2h na srednjoj temperaturi uz povremeno dodavanje supe. Ali nemojte dodavati previše supe jer je ključno da višak tečnosti ispari i da gulaš postane gust sam od sebe i od krompira Pravi gulaš se nikada ne zgušnjava sa brašnom.
Prijatno i javite nam kako vam se dopao recept!