Stavila je krastavac u vodu sa sodom bikarbonom: Nakon par dana desilo se nešto nevjerovatno
Krastavci su izuzetno zdravi i niskokalorični, jer sadrže 96 posto vode. Međutim, upravo to je razlog zašto ih je teško dugo čuvati, jer brzo postaju kašasti.
Alis Bir, stručnjakinja za savjete potrošača u emisiji This Morning, govorila je o trikovima za skladištenje hrane koji produžavaju njen vijek trajanja.
Dok je razgovarala s voditeljima Filipom Šofildom i Holi Viloubi, Alis je uzela krastavac koji je bio od prošle nedelje. Već je bio prilično kašast, i jedini izbor bio je da ga baci. Alis je otvorila krastavac i mogli ste vidjeti da je potamnjelo oko ivica i postalo mokro i kašasto. „Bio je u jednoj od onih plastičnih kesa iz supermarketa,“ rekla je Alis.
U sljedećem kadru je izvadila krastavac koji se nalazio u frižideru u hermetički zatvorenoj plastičnoj posudi, uz jedan trik: bio je u vodi u koju je dodala malo sode bikarbone. „Soda bikarbona djeluje na buđ na koži krastavca. Pogledajte ovo,“ rekla je Alis, pokazujući savršeno svjež krastavac čija je koža još uvijek čvrsta i ne pokazuje znakove kvarenja. Voditeljka je probala parče krastavca i potvrdila da je ostao svjež i hrskav, dok je Alis objasnila da u vodi sa sodom bikarbonom može stajati nedeljama.
Drugi način za očuvanje svježine krastavaca je da ih umotate u papirni kuhinjski peškir. Skinite plastiku u kojoj ste ih donijeli iz supermarketa, operite ih i dobro osušite. Kada se osuše, umotajte ih u papirni peškir, mali peškir ili kuhinjski peškir i stavite ih u plastičnu kesu sa zatvaračem. Peškir će apsorbovati višak vlage. Međutim, ne zatvarajte kesu do kraja; dobro je ostaviti je malo otvorenom, jer krastavcima treba cirkulacija vazduha.