Kuhari ribu ne valjaju u brašno, već koriste ovu namirnicu: Ne upije ni malo ulja, a bude hrskava
Iako je kaloričnija, riba je najukusnija kada je pohovana. Pohovanje može biti zahtjevan posao, ali imamo nekoliko trikova koji će vam olakšati posao.
Naime, ovaj trik će vam pomoći da riba bude još hrskavija i ukusnija, a uz to neće upiti previše ulja.
Umjesto brašna, koristićete sastojak koji većina ima u svojoj kuhinji – gustin.
Gustin ili kukuruzni skrob stvara zaštitni omotač oko ribe, čineći je hrskavom i sprječavajući da upije previše ulja i postane masna.
Sastojci:
– 1 kg ribe po vašem izboru (morska i riječna riba su obije pogodna)
– 200 g gustina
– 3 kašičice soli
– 1 kašičica bibera
– 1 kašičica bijelog luka u prahu
-drugi začini po vašem izboru
– ulje za prženje
Priprema:
Ribu isijecite na komade, posolite je uobičajeno i ostavite u frižideru. Najbolje je ovo uraditi dan ranije, ali može se ostaviti i nekoliko sati prije prženja.
Gustin stavite u činiju, dodajte jednu kašičicu soli, pa biber, beli luk i ostale začine po vašem izboru. Sve dobro sjedinite.
Ulje sipajte u dublju posudu, količinu dovoljno veliku da riba može „plivati“ u njemu, i dobro zagrijte.