Koja namirnica je zdravija – tjestenina ili riža? EVO ODGOVORA
Poznato je da tjestenina pruža energiju aktivnim osobama kako bi izdržale fizičke napore, no je li ona zaista bolja od riže?
Ugljikohidrati poput riže i tjestenine važni su izvori hranjivih tvari, bez obzira na to sadrže li cijela zrna, objašnjava nutricionistica Natali Rizo.
Dok tjestenina poznata po tome što pruža energiju aktivnim osobama, postavlja se pitanje je li ona zapravo bolja od riže?
Bez obzira na vrstu tjestenine, poznato je da ova namirnica pomaže sportašima u održavanju izdržljivosti zbog ugljikohidrata koje sadrži. Jedna porcija tjestenine sadrži oko 220 kalorija i 43 grama ugljikohidrata. Tjestenina napravljena od cijelih zrna ima više vlakana i lakše se probavlja u usporedbi s tjesteninom koja nije od cijelih zrna.
Svaka porcija tjestenine također sadrži oko osam grama proteina.
Tjestenina je tehnički više obrađen proizvod u odnosu na rižu, koja je cijelo zrno.
Može biti zdrava
Kada govorimo o prerađenoj hrani, obično mislimo na zaslađene napitke i hranu bogatu šećerom koja negativno utječe na zdravlje i može uzrokovati dijabetes, kardiovaskularne bolesti i pretilost, pokazuju rezultati studije iz 2020. godine objavljene u časopisu Nutrients.
Međutim, obrađena tjestenina nije nužno loša kao kruh, koji često sadrži šećere i razne aditive. Tjestenina se sastoji samo od pšenice i vode, a sadrži i vitamin B, kaže Rizo.
Tjestenina može biti nešto lakša za pripremu u usporedbi s rižom, osim ako ne koristite instant rižu. U posljednjim godinama proizvođači su počeli proizvoditi tjesteninu od drugih namirnica poput leće, slanutka i graška. Takva tjestenina sadrži više hranjivih tvari, proteina i vlakana, ali manje ugljikohidrata.
Nutritivne vrijednosti riže
Prema Rizovim informacijama, ljudi češće biraju rižu kada žele zdraviji obrok, no ona ne zna odakle dolazi tvrdnja da je riža zdravija od tjestenine.
„Riža se često koristi u različitim kuhinjama i smatra se zdravijom“, kaže ona. Jedna mala porcija riže sadrži oko 250 kalorija i oko 53 grama ugljikohidrata, što je vidljiva razlika.
U usporedbi s tjesteninom, riža – bilo integralna ili bijela – sadrži manje proteina i vlakana. Riža ima dva grama proteina, dok tjestenina ima osam. Sadrži jedan gram vlakana, dok tjestenina ima dva i pol.
Riža sadrži vitamine i minerale koje tjestenina nema, uključujući folnu kiselinu, željezo i cink, ali u malim količinama. Za one koji izbjegavaju gluten u prehrani, riža je dobar izbor.