MISIJA APOLLO 16

Riješena jedna od najvećih svemirskih misterija svih vremena

Objavljeno:03.12.2015 - 18:55
A A A Times Arial

Misterija je riješena nakon 44 godine.

Nakon svemirske misije, tačno nakon 44 godine, u kojoj je na Mjesec lansirana letjelica Apollo 16 otkriveno je mjesto na kojem se srušio modul Saturn V.

U aprilu 1972. godine letjelica je lansirana, ali se modul tokom leta pokvario, a podaci koji su skupljeni zauvijek su ostali izgubljeni. Kad se modul odvojio od letjelice počeo se sve više udaljavati i posada ga nije mogla vratiti, a jedino što su mogli je promatrati kako se modul skupa s podacima udaljava u svemirsko bespuće.

Sada je konačno otkrivena lokacija, to jest krater na Mjesecu gdje je modul pao.

Mjesto pada otkrio je Jeff Plescia, znanstvenik sa sveučilišta John Hopkins. On je inače stručnjak za pronalazak stvari izgubljenih u svemiru, a uspio je preko fotografija visoke rezolucije snimljene sistemom LROC uočiti mjesto pada. 

"Konačno sam pronašao krater gdje je pao Apollo 16. Izgledao kao i ostali krateri, ali je njegov oblik drukčiji zbog pada", rekao je Hopkins za Science Alert. 

Misija Apollo 16 bila je zadnja planirana misija u kojoj su ljudi trebali sletjeti na Mjesec, ali uslijedila je još jedan i ta je do danas ostala zadnja.