Na današnji dan 1952. godine: "Veliki Smog" je pokrio cijeli London

Na današnji dan 1952. godine: "Veliki Smog" je pokrio cijeli London
"Veliki Smog" je bio enormno zagađenje vazduha koje je pogodilo London

"Veliki Smog" je bio enormno zagađenje vazduha koje je pogodilo London u decembru 1952. godine. Period hladnog vremena u kombinaciji sa anticiklonom i bez imalo vjetra uticao je na skupljanje čestica ugljene prljavštine stvarajući gust smog preko grada. Ovo je trajalo od 05. do 09. decembra, nakon čega se uslijed promjene vremena smog razišao.

Iako ke izazvao velike probleme jer je uticao na drastično smanjenje vidljivosti, ovaj događaj se nije smatrao za naročito bitan jer je London sličnih vremenskih situacija imao i u prošlosti. Međutim, državni zdravstveni izvještaji su pokazali da je smog izazvao oko 4.000 smrtnih slučajeva, a da je još oko 100.000 ljudi bilo pogođeno zbog smetnji sa respiratornim traktom. Novija istraživanja su pokazala da je broj žrtava bio i puno veći, čak oko 12.000.

5dec-smog2

Bilo je ovo jedno od najgorih zagađenja vazduha u Velikoj Britaniji zbog čega je u ovoj zemlji 1956. godine donesen i poseban Zakon o čistom vazduhu koji je regulisao više mjera kojima je trebao da se smanji zagađenje vazduha.  

Ne propustite