Kako da odmrznete meso za samo 5 minuta: Kuhar otkrio caku koju malo ko zna
Ponuda
Mislite na Vaše zdravlje i obavite ginekološki pregled, papa test i kolposkopiju po odličnoj cijeni!
Povratna karta na relaciji Sarajevo - Beč sa agencijom Biss Tours!
Mislite na Vaše zdravlje i opustite tijelo i um- masaža i hidžama cijelog tijela!
Vrtoglavi popust! Pripremite se za ispite TOEFL, IELTS, KET, PET, FCE za samo 19 KM!
Online kurs računovodstva i knjigovodstva u organizaciji International Open Academy!
Online kurs "Psihologija uspjeha" uz NLP tehnike!
Ovaj sjajan trik se često koristi u restoranima
Zaboravili ste izvaditi iz zamrzivača meso koje planirate pripremiti za današnji ručak?
Bez brige, nudimo vam odličan savjet za obavljanje ove naizgled nemoguće misije u tren oka.
Za ‘prirodno’ odmrzavanje mesa trebaće vam osam sati, na sobnoj temperaturi upola manje, a s ovim trikom samo 5 minuta. Pritom treba znati da trik ne podrazumijeva korištenje mikrotalasne.
Odmrzavanje u mikrotalasnoj vrlo je popularan, ali rizičan potez kada nemate vremena za dugotrajnu proceduru. Naime, teško je odrediti vrijeme za koje će mikrotalasna odlediti šniclu ili neki drugi komad mesa, a pritom ga neće početi kuvati.
Umjesto toga, upotrijebite ovo:
-2 metalna lonca
-komad mesa
-prozirnu plastičnu foliju ili kesu
-vodu iz česme
Postupak:
1. Postavite jedan lonac na dno s vrhom prema gore, u prozirnu kesu stavite šniclu koju želite odlediti, a s drugim loncem poklopite komad mesa.
2. U drugi lonac ulijte vruću vodu, pa pustite da se meso ovako odleđuje 5 minuta. Možda ćete morati produžiti vrijeme držanja mesa pod loncem ako je u pitanju deblji komad šnicle
3. Izvadite iz vrećice i pripremite meso na uobičajen način.
Pogledajte ovu proceduru.
Zašto ovaj trik pali?
Metal, posebno aluminijum, je odličan provodnik toplote. Komad mesa između dva metala, te u kombinaciji s masom vode koja pritiska površinu proteina brže će dosegnuti sobnu temperaturu.
Na ovaj način možete odmrznuti tanje šnicle od piletine, crvenog mesa ili ribe, kao i mljeveno meso koje je razvučeno na plitkoj podlozi.