PRIJETILI JOJ UBISTVOM I ZATVOROM: Liz Taylor u svojoj je vili pružala utočište oboljelima od AIDS-a

Lifestalgija
PRIJETILI JOJ UBISTVOM I ZATVOROM: Liz Taylor u svojoj je vili pružala utočište oboljelima od AIDS-a
Slavna glumica Elizabeth Taylor je u svojoj vili u Bel Airu vodila ilegalnu sigurnu kuću za oboljele od AIDS-a

Slavna glumica Elizabeth Taylor je u svojoj vili u Bel Airu vodila ilegalnu sigurnu kuću za oboljele od AIDS-a, nastojeći pomoći oboljelima koji u to vrijeme nisu mogli dobiti ljekarski tretman, otkrila je aktivistica Kathy Ireland u intervjuu za Entertainment Tonight.

U istinitoj priči koja nalikuje na film "Dallas Buyers Club", Elizabeth Taylor je u svome domu pružala utočište oboljelima, ali je i putem ilegalnih kanala nabavljala lijekove iz drugih zemalja tokom osamdesetih. Činila je to uprkos prijetnjama smrću i činjenici da je zbog svog aktivizma prijetio zatvor, a navodno je prodala i dio svog skupocjenog nakita kako bi finansirala nabavku lijekova.

Sve je počelo nakon što je obolio, a zatim i preminuo njen prijatelj Rock Hudson.

"Bila je istinski neustrašiva. Njen dom u Bel Airu je bio sigurna kuća. Mnogo toga što je činila je bilo ilegalno, ali je spašavala živote, u vrijeme kada to nije bilo uobičajeno. Njeni su je saradnici molili da odustane, primala je prijetnje smrću, prijatelji su joj okretali leđa kada ih je molila za pomoć. Ali ono što ja volim kod Elizabeth je ta njena hrabrost koja je nikada nije napuštala", otkrila je aktivistica Kathy.

Kako bi pomogla oboljelima, nabavljala je i lijekove koji u SAD-u nisu bili odobreni, često "podzemnim" kanalima.

"Prodala bi nakit, a novac bi u ruke dilera stigao u papirnatoj vrećici. Znala je da postoji opasnost da je uhvate, ali nije se bojala. Bila je spremna ići u zatvor zbog toga. Elizabeth i strah uopšte ne idu skupa u rečenici", tvrdi Kathy, dodajući da je na taj način slavna glumica pomogla mnogima u vrijeme kada su drugi od njih okretali glavu.

 

(Daily Mail)

Ne propustite