Dvije godine zatvora zbog ''sramoćenja'' predsjednika države

Magazin
Dvije godine zatvora zbog ''sramoćenja'' predsjednika države
Turskom liječniku Bilginu Çiftçi prijeti zatvorska kazna u visini od dvije godine zbog „sramoćenja“ predsjednika države Rejepa Erdogana.

Turskom liječniku Bilginu Çiftçi prijeti zatvorska kazna u visini od dvije godine zbog „sramoćenja“ predsjednika države Rejepa Erdogana.

Ovih je dana Turska u središtu svjetske pozornosti zbog napetih odnosa s Rusijom glede sirijskog vojnog sukoba i nedavnog rušenja ruskog bombardera.

Ali iz te zemlje, osim loših vojno-političkih vijesti, danas dolazi i jedna (tragi)komična iz pravosudne domene, koja nema nikakve veze s ranije navedenim problemima.

Turskom liječniku Bilginu Çiftçi prijeti zatvorska kazna u visini od dvije godine zbog „sramoćenja“ predsjednika države Rejepa Erdogana, kojega je usporedio s popularnim likom iz filmske trilogije „Gospodar prstena“.

Kako bi pojasnio radi li se o kaznenom djelu protiv predsjednika države, sud je zatražio ekspertizu lica Goluma, piše tamošnja novina Today’s Zaman. Prethodno je Bilgin na socijalnim mrežama rasprostranio svoje autorsko djelo, u kojem Erdogan jede s Golumom i kojim se aludira na njihovu fizičku sličnost.

Ekspertizu će provesti skupina koju čine dva znanstvenika, dva stručnjaka iz sfere psihologije i ljudskog ponašanja, a također i stručnjaci iz kinematografije i medija. Koje će kriterije oni primjenjivati, još nije poznato, piše Dnevno.hr.

Bilo kako bilo, Bilgin Çiftçi je već otpušten s radnog mjesta, iako je izjavio kako Goluma ne treba smatrati negativnom osobom i da svojim postupkom nije želio nikoga uvrijediti.

Najvažnije u svemu ovome je ipak to, da se Turskoj ovih dana širom otvaraju perspektive ulaska u Europsku uniju, a za ljudske slobode i prava na slobodu izražavanja tko više uopće mari ukoliko nisu u službi geopolitike.

Zato bismo ovom prilikom, kao novinari, trebali zauzeti iste kriterije kao početkom godine u slučaju pariškog satiričnog tjednika Charlie Hebdo, koji se grubo izrugivao islamskim svetinjama i za to bio brutalno napadnut te glasno reći – svi smo mi Bilgin Çiftçi!

Možda bi nam se, kao i tada, pridružili i demokratski orijentirani predsjednici članica EU? Ti isti, koji ovih dana blate svoje lice i lice svih Europljana, dodvoravajući se Erdoganu i donoseći mu danak u milijardama eura u nadi da će on konačno postati „dobar dečko“ i spasiti nemoćnu Europu od izbjegličkog cunamija kojim svo ovo vrijeme upravlja.

Ne propustite