Ovo je tajna najboljih uštipaka i krofni: Da bi tijesto bilo mekano, dodajte obavezno 1 SASTOJAK

Kiosk
Ovo je tajna najboljih uštipaka i krofni: Da bi tijesto bilo mekano, dodajte obavezno 1 SASTOJAK

Prvi korak da tijesto za uštipke i krofne ispadne savršeno – namirnice koje koristite treba da budu sobne temperature. Izvadite ih minimum pola sata prije miješenja tijesta, a ako ste u žurbi, jaja i jogurt u čaši stavite u toplu vodu kako bi brže dostigli željenu temperaturu.

Takođe, ako želite da tijesto bude prozračno i meko, obavezno dodajte malo rakije. Ona daje i divnu aromu.

Ovo su savjeti kada pravite slano testo, a ako želite da krofne ili uštipci budu slatki preporučujemo da u tijesto dodate rendane jabuke ili suvo grožđe. Ako koristite suho grožđe prvo ga malo prokuhajte, pa tek onda umočite u rum.

A iskusne domaćice otkrile su da će testo za krofne ili uštipke biti lepše ako žustro miješate dok se ne pojave mehurići.

Kada krenete da pržite pecivo nikada nemojte da prepunite šerpu, već stavite par komada. Kada su skoro pržene, naglo pojačajte temperaturu, pa ih vadite na ubrus. Ovi savjeti će vam mnogo olakšati pravljenje omiljenog slanog ili slatkog peciva, piše Stvar ukusa.

Ne propustite