Na današnji dan 1960.godine: Paul McCartney uhapšen zbog pokušaja podmetanja požara

Na današnji dan 1960.godine: Paul McCartney uhapšen zbog pokušaja podmetanja požara
Nekada slabo poznati Beatlesi su na početku svoje karijere svirali po klubovima u ...

Nekada slabo poznati Beatlesi su na početku svoje karijere svirali po klubovima u Njemačkoj. Početkom novembra 1960. godine, vlasnik jednog takvog kluba u Hamburgu, Bruno Koschmider, otkazao im je daljnje nastupe te su oni počeli da sele svoje stvari na tavan drugog kluba koji je bio u blizini.

Selili su se iz smještaja u zgradi Bambi-Filmkunsttheater kina gdje su uslovi za život bili minimalni a sanitarni još minimalniji. Članovi benda John Lennon i Stuart Sutcliffe su se već iselili, a za njima su krenuli Paul McCartney i Pete Best. Prije toga, George Harrison je deportovan iz Njemačke jer je bio maloljetan.

Bilo je mračno a kako u prostoriji nije bilo svjetla Paul i Pete su od neke stare krpe improvizovali baklju - da bi vidjeli. Nisu napravili nikakvu štetu osim što je na zidu ostao trag gareži, a vatra se sama ugasila zbog vlažnih zidova.

beat1

Lijevo: ono što je danas ostalo od pomenutog kina, desno: plakat koji je najavljivao nastupe benda

Bruno Koschmider je, međutim, bio bijesan, te je rekao policiji da su Beatlesi pokušali da zapale kino.

Paul je godinama kasnije u šali rekao da je konačna poruka njemačkih vlasti bila "Molim vas odlazite. Hvala vam puno, ali ne želimo da palite naše njemačke kuće." Smiješno, stvarno, jer to mjesto nismo mogli zapaliti, čak i da smo imali na litre benzina - bilo je napravljeno od kamena."

McCartney i Best su uhapšeni, proveli su noć u zatvoru, a slijedeći dan su deportovani iz Njemačke.

Ne propustite