Ova vrsta jogurta može pomoći u snižavanju holesterola: Obratite pažnju koji pijete

Praktična žena
Ova vrsta jogurta može pomoći u snižavanju holesterola: Obratite pažnju koji pijete

Iako je tijelu holesterol potreban kako bi se gradile zdrave stanice, ako ga je previše mogu se taložiti naslage masnoća na krvnim žilama, što vam podiže rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Prehrana, uz ostale čimbenike, važna komponenta koja određuje nivo holesterola. Dok neke namirnice pomažu smanjiti ga, druge ga podižu. Jogurt je među dobrim izborima, ali i tu treba biti oprezan.

Prema riječima nutricionistica Lyssie Lakatos i Tammy Lakatos Shames to je nemasni jogurt, bogat probioticima, koji sadrži malo šećera a puno proteina.

Iako je jogurt kvalitetna namirica, sadrži li visoke količine šećera, dogodit će se isto kao da jedete slatkiše, pojasnile su.

Prevelika unos šećera može imati utjecaja na upalne procese, što holesterol čini još opasnijim. Kada je u pitanju odabir jogurta, nutricionistice savjetuju da birate proizvod koji ne sadrži zasićene masti, ali ni puno šećera, ali je važno da u njemu ima dovoljno proteina i probiotika. Zato izbjegavajte voćne jogurte s dodanim šećerima.

Unošenjem jogurta u organizam unosimo kalcij koji signalizira izlučivanje manje hormona kortizola, što olakšava mršavljenje dok aminokiseline pomažu u sagorijevanju masnih naslaga.

Većina jogurta sadrži probiotike, dobre bakterije koje žive u probavnom traktu i pomažu u izbacivanju štetnih mikroorganizama iz tijela koji mogu uzrokovati upale.

Također je značajan izvor kalija, fosfora, riboflavina, joda, cinka, vitamina B5 te B12. Kalij iz jogurta (600mg kalija na 220g jogurta) pomaže u izbacivanju viška soli iz organizma, što smanjuje rizik od visokog pritiska, piše Ordinacija.hr.

Ne propustite