Evo kako ćete otkriti šta sve Google zna o vama

Objavljeno:01.12.2015 - 10:36
A A A Times Arial

Google je nedavno objavio niz poboljšanja u sferi privatnosti i sigurnosti, službeno objavljujući MyAccount - na kojem možete vidjeti zastrašujuću količinu informacija kojima Google raspolaže... o vama.

Sad također možete provjeriti i stvarne postavke privatnosti, te dobiti uvid u ono što na kraju o vama izlazi u svijet.

Kako biste otkrili šta to tačno Google zna o vama, idite na MyAccount, pa kliknite na 'your personal info'. Tu možete vidjeti svoj telefonski broj, mail i isključiti Googleovu opciju da prati vašu istoriju pretraživanja - ako to želite.

U postavkama možete označiti da Google prestane pratiti vašu lokaciju (da, on prati gdje se nalazite dok uz sebe imate uređaj kojim ste ulogovani na Google), kao i da prestane spremati vaše glasovne pretrage i informacije s andrioda, ako ga imate.

Možete isključiti i Googleovu arhivu svojih YouTube pretraga i videa koje ste gledali, te downloadati kopiju svih podataka koje Google ima o vama.

Korisnici uz to mogu izabrati da im se ne prikazuju ciljane reklame, iako Google napominje da će u tom slučaju korisnik biti "manje relevantan".

Google je predstavio i stranicu privatnosti na kojoj obećava da će vaše podatke čuvati na sigurnom. "Znajte da mi ne prodajemo vaše lične informacije. Vi kontrolišete sve vrste informacija koje mi prikupljamo i koristimo. Na kraju, znajte da se niko ne trudi više sačuvati vaše podatke sigurnima."

Ako se pitate čemu odjednom tolika buka o transparentnosti, sjetite se da je izvršni direktor Applea, Tim Cook, nedavno napao Googleovu sigurnosnu politiku, a ovo se čini kao savršen odgovor, piše Independent.