5 načina da se rashladite BEZ KLIMA UREĐAJA

Praktična žena
5 načina da se rashladite BEZ KLIMA UREĐAJA

Vrućina može potaknuti zabavne ljetne aktivnosti, ali tijelu ne bi trebalo biti previše toplo predugo, jer previše vrućine može naštetiti vašem mozgu i drugim organima, prema američkim nacionalnim institutima za zdravlje.

Bilo da ste bez struje, izdržavate ekstremnu vrućinu ili pokušavate uštedjeti novac, postoje načini da se osjećate ugodno bez umjetnog hlađenja.

Znojenje je prirodni sistem hlađenja tijela, ali kada je nedovoljan, postoji povećan rizik od razvoja hipertermije izazvane toplotom – čiji znaci uključuju toplotne grčeve, toplotni edem i toplotni udar.

Toplota u kombinaciji s visokom vlažnošću povećava ovaj zdravstveni rizik , jer nivo zasićenosti zrakom uzrokuje nakupljanje znoja na koži, sprječavajući tijelo da se prirodno ohladi, prenosi CNN.

Ostanite hidrirani
Kada vam je vruće i crvenilo, hidratacija je prvi i najvažniji korak u hlađenju, rekao je Wendell Porter, profesor poljoprivrednog i biološkog inženjerstva na Univerzitetu Florida. Temperatura vode nije bitna jer će je tijelo vape zagrijati, dodao je. Ako vaše tijelo pati od vrućine i treba se ohladiti, ne može to učiniti bez određene količine vlage, jer se tijelo hladi znojenjem.

Zatvorite zavjese ili roletne
“Ako imate prozore koji gledaju na sunce od jutra do popodneva, zatvorite zavjese ili roletne preko njih kako biste spriječili da sunce uđe direktno u kuću i da je zagrije”, rekao je Porter.

Također možete postaviti zavjese za zamračenje da biste izolovali prostoriju i smanjili porast temperature koji bi nastao tokom dana.

“Ako uključite klima uređaj, nemojte ga postavljati ispod 21 stepen da biste brže ohladili kuću”, rekla je Samantha Hall, osnivač australijske kompanije za istraživanje dizajna koja pomaže u kreiranju zdravih, održivih zgrada.

“Samo radi duže da bi se dostigla ta temperatura i nastavit će se sve dok ne počnete da se osjećate hladno i onda je teško da se balansirate”, dodala je ona. Umjesto toga, održavajte temperaturu što je moguće višom dok je i dalje prijatno.

Spavajte u prozračnoj posteljini
Pamuk je jedan od materijala koji najviše diše, tako da pamučni čaršavi ili ćebad mogu pomoći da se ohladite tokom noći.

Što je manji broj pamučnih niti, to je prozračniji, rekao je Porter. To je zato što veći broj niti ima više tkanja po kvadratnom inču.

Uživajte u zamrznutim poslasticama

“Posljednji i najslađi potencijalni način da se oslobodite osjećaja vrućine je – sladoled. Ali nemojte pretjerivati sa šećerom ako ste pregrijani ili postoji opasnost od pregrijavanja”, rekao je Porter.

Šećer bi ubrzao vaš metabolizam i počeli biste da se osjećate vruće iznutra. Dakle, hladna poslastica bi mogla biti dobra, ali dodatni šećer možda nije.

(CNN)

Ne propustite