Tikvica je povrtna kraljica: Ovo su načini na koji možete spremati ovo nevjerovatno povrće

Praktična žena
Tikvica je povrtna kraljica: Ovo su načini na koji možete spremati ovo nevjerovatno povrće

Tikvice su jedna od najkorištenijih namirnica u većini kuhinja tokom proljeća i ljeta. Svi ih vole jer su lagane, idealne za tople dane.

Odlične su za probavu jer sadrže vlakna, ali i antioksidanse koji su dobri za rad srca, štitnjače i prostate. Zbog magnezija i fosfora kojima obiluju, pomažu u očuvanju čvrstih kostiju. Osim što je zdrava i ukusna, tikvica je i cjenovno vrlo dostupna, a odlično se slaže s većinom drugih namirnica, tako da u ovoj povrtnoj kraljici možete uživati svaki dan. Evo nekoliko prijedloga kako je iskoristiti.

Juhe

Ukusnu i hranjivu juhu od tikvica možete pripremiti za 20-ak minuta. Na puteru popržite glavicu luka, nakon nekoliko minuta dodajte na kockice narezane tikvice, kratko pirjajte te zalijte vodom. Nakon što voda provri, lagano miješajte još nekoliko minuta, a nakon toga maknite s vatre i usitnite tikvice štapnim mikserom. Vratite još kratko na vatru, začinite po želji, a u juhu možete dodati i vrhnje za kuhanje ili kiselo vrhnje.

Salate

Iako većina recepata podrazumijeva termičku obradu tikvica, dok su mlade, moguće ih je koristiti kao dodatak različitim svježim salatama. Naribajte ih na tanke ploške i pomiješajte sa svježim paradajzom, lukom, paprikom te začinite octom ili limunom, uz dodatak malo maslinova ulja i soli. Ako želite bogatiju salatu, možete dodati i kukuruz te feta sir.

Ukiseljene tikvice

Želite li u tikvicama uživati i nakon što im prođe sezona, možete ih zamrznuti, ali i ukiseliti. Za zimnicu se spremaju kao i većina drugog povrća. Narežite ih na tanke ploške, a u međuvremenu na vatri zagrijte vodu i ocat u omjeru 3:1.

U vodu dodajte malo soli i kopra, a nakon što proključa, ostavite nekoliko minuta da se prohladi. Tikvice slažite u zagrijane staklenke i zalijte tekućinom za kiseljenje. Čvrsto poklopite.

Tikvice iz rerne

S obzirom da pristaju uz većinu namirnica, iz pećnice svaki dan možete vaditi drugo jelo s tikvicama. Jedan dan to mogu biti lađice od tikvica punjene mljevenim mesom i rižom, drugi dan lazanje od tikvica, treći dan čips, četvrti zapečena tjestenina sa sirom i tikvicama. Dajte mašti na volju!

Tikvice na tavi

I kad je riječ o pripremi tikvica na tavi, mogućnosti su neograničene. Osim vrlo popularnih pohanih tikvica, na tavi možete ispeći i popečke od tikvica, u kombinaciji s ječmom, krompirom ili nekim drugim povrćem. Tava je idealna i za pripremu hranjivih omleta koje možete obogatiti upravo omiljenim zelenim povrćem, piše Večernji List.

Ne propustite