Na današnji dan 1981. godine: Na Korzici se srušio avion Inex-Adria Avioprometa

Na današnji dan 1981. godine: Na Korzici se srušio avion Inex-Adria Avioprometa
Let br. 1308 jugoslovenskog Inex-Adria Avioprometa je bio čarter let na francusko ostrvo Korzika. Avion na ovom letu je bio tipa McDonnell Douglas MD-81.

Na današnji dan avion se srušio na korzikanskoj planini San-Pietro pri čemu je poginulo svih 180 putnika i članova posade. Pad je bio druga najveća avionska nesreća u Francuskoj kao i prva nesreća koja je uključivala ovaj tip aviona.

Avion je poletio sa aerodroma Brnik u Sloveniji (u to vrijeme Jugoslaviji) prema glavnom korzikanskom gradu Ajaccio-u sa 173 slovenačkih turista i 7 članova posade.

Prilikom prilaska aerodromu kontrola leta je naložila pilotu da se spusti na minimalnu održavajuću nadmorsku visinu od 6.800 stopa. Dok se spuštao, u avionu se oglasio alarm upozorenja za prebrzo približavanje tlu, što je navelo posadu da se naglo počne uspon. U tom trenutku, jedno od krila aviona udarilo je u vrh planine San Pietro i otpalo. Avion je zatim prešao u nekontrolisano padanje te se srušio na drugoj strani planine. U trenutku nesreće bilo je 08:53 po lokalnom vremenu.

inex2

Istraga je pokazala da je kontrola leta greškom smatrala da je avion već iznad mora dok je on u stvarnosti još bio nad kopnom tačnije 15 km unutar planina Korzike. Posada je bila iznenađena što joj je kontrola leta dala znak da počne sa sletanjem te su nekoliko puta ponovili da su još u fazi prilaska, što je kontrola i primila znanju. Posada nije bila upoznata sa aerodromom na koji sleće ni njegovom udaljenošću jer im je ovo bio prvi let na Korziku. Istraga je dalje pokazala da je nedovoljno poznavanje i netačno korištenje jezika i posade i kontrole u značajnoj mjeri uticalo na nesreću. Iako je kontrola leta oslobođena sumnje za nemar, kontrolor leta je nakon svega premješten na drugi aerodrom.

Ne propustite