Zašto vam orhideje brzo uvenu? Ključ je u jednoj karakteristici ovog cvijeta

Kiosk
Zašto vam orhideje brzo uvenu? Ključ je u jednoj karakteristici ovog cvijeta

"Nedavno sam kupio orhideju koja je vrlo brzo počela pokazivati znakove uvenuća. Nisam znao u čemu je problem pa sam malo istražio kako ju održati na životu.

Ubrzo sam shvatio da je korijenje orhideja vrlo osjetljivo, počinje trunuti i na najmanji višak vlage u tlu. Nakon dugog pretraživanja interneta, pronašao sam rješenje. Savjetovali su mi da orhideju presadim u drvenu posudu.

Odlučio sam eksperimentirati i konačni rezultat je bio uspješan. Ubrzo nakon što sam presadio orhideju, dala je ogroman izdanak, koji je ubrzo razvio prekrasne cvjetove." napisao je jedan korisnik na Redditu.

Presađivanje orhideje u posudu na bazi drveta odličan je kompromis između plastičnih i glinenih ili porculanskih saksija. Drvo propušta zrak i ne zadržava višak vode, odnosno korijenski sistem cvijeta zaštićen je od truljenja.

Evo kako i vi možete očuvati svoju orhideju:

Trebat će vam drvena ili bambusova korpa, mahovina, strugotine kore drveta (i grublje i sitnije).

Na dno posude stavite tresetnu mahovinu, zatim stavite veći komad kore preko i oko tresetne mahovine. Premjestite biljku, a zatim popunite preostali prostor korom, dodatno naslažite mahovinu oko kore, piše Jutarnji List.

Ne propustite