UJUTRO ILI NAVEČER - Evo kad je najbolje vrijeme za zalivanje cvijeća, BIT ĆE VAM JOŠ BUJNIJE

Praktična žena
UJUTRO ILI NAVEČER - Evo kad je najbolje vrijeme za zalivanje cvijeća, BIT ĆE VAM JOŠ BUJNIJE

Kada su u pitanju letnji mjeseci, postoji nekoliko specifičnih stvari na koje treba da se fokusirate kada brinete o vašim biljkama - jedna od njih je zalivanje.

Pošto su temperature visoke, važno je znati kako pravilno njegovati sadnice kako ne bi uvenule. Zalivanje je ključni segment održavanja biljaka u životu. Ako se bavite baštovanstvom, morate da znate kada je najbolje vrijeme za zalivanje biljaka.

Prema stručnjacima iz Phostrogena, svaka biljka je 80 odsto vode, a jedini način da se voda crpi je kroz korijenje, što znači da je pravilno zalivanje ključno, prenosi 24.sata.hr.

Tokom vrućeg vremena, biljke i povrće će biti veoma žedni, a u zavisnosti od lokacije, možda ćete morati da ih zalivate dva puta dnevno.

Najbolje je da sačekate veče

„U proljeće i jesen zalivajte rano ujutru, ali je ljeti najbolje sačekati do uveče jer zalivanje na suncu može da izgori biljke“, kažu iz Fostrogena.

Prilikom zalivanja uveče, isparavanje je manje vjerovatno, što znači da će biljka zapravo dobiti svu vodu koja joj se daje.

Međutim, optimalno vrijeme za zalivanje, prema riječima stručnjaka za baštu Marka Lejna, takođe je rano ujutru kada je spoljna temperatura niža, između 5 i 9 sati ujutru.

Ne morate da ih zalivate svaki dan
Važna je i količina vode, a uprkos činjenici da su biljke žedne na vrućini, manje je definitivno više na najvišim temperaturama.

Najbolje je da ih dobro namačete svakih nekoliko dana, umjesto da ih prskate po malo svaki dan. Ako je tlo vlažno i ne suši se brzo, vjerovatno ste dobro obavili posao.

Međutim, pazite da ne pretjerate i ne zasitite tlo. Ovo bi moglo završiti ne samo oštećenjem biljaka, već i rasipanjem dragocjene vode, piše Express.

Ne propustite