ŠIRI SE OPASNA BOLEST: Doktori smatraju da će se proširiti

Vijesti
ŠIRI SE OPASNA BOLEST: Doktori smatraju da će se proširiti

Znanstvenici upozoravaju kako prijeti opasnost od njegovog međunarodnog širenja. Virus se među ljudima prenosi seksualnim i neseksualnim kontaktom tako da su slučajevi zaraženih zabilježeni u bordelima, ali i školama.

Stotine ljudi s bolešću, ranije poznatom kao majmunske boginje, primljeno je u bolnicu u rudarskom gradu Kamituga u pokrajini Južni Kivu. Doktori predviđaju kako su trenutni slučajevi samo početak veće epidemije.

Mpox je virus iz iste porodice kao i velike boginje, a uzrokuje simptome slične gripi i gnojne lezije. Prije dvije godine, u Europi i SAD-u pojavila se epidemija koja je bila usmjerena na gay zajednicu te je tad Svjetska zdravstvena organizacija proglasila vanredno stanje u zdravstvu.

To je bio prvi put da su se boginje širile seksualnim kontaktom. Epidemiju iz 2022. godine uzrokovao je podtip II virusa, odnosno jedne od tri priznate skupine s relativno niskom stopom smrtnosti. Novu epidemiju u Kongu pokrenuo je mutirani oblik podtipa I virusa kod kojeg je stopa smrtnosti 5 posto kod odraslih, 10 posto kod djece, a zabilježene su i visoke stope pobačaja među trudnicama.

Soj I hisotrijski se mogao naći kod ljudi koji su jeli meso zaraženih divljih životinja s prijenosom koji je uglavnom bio ograničen na pogođeno kućanstvo. Istraživači vjeruju kako je trenutna epidemija započela u klubu gdje se nude usluge prostitucije.

Na briefingu za novinare Trudie Lang, profesorica na Oxfordu koja istražuje globalno zdravlje, rekla je da se vjerovalo kako se radi o podtipu II zbog spolnog prijenosa, sve dok genetsko testiranje nije pokazalo da se radi o daleko virulentnijem soju.

Lang smatra kako se radi o vrlo zabrinjavajućoj situaciju jer je u 2022. godina epidemija majmunskih boginja stavljena pod kontrolu s pomoću vakcina i lijekova koji u Kongu još nisu dostupni.

Južni Kivu nalazi se na granici s Burundijem, Ruandom i blizu Ugande, a lokalno stanovništvo često putuje preko granica.

Ne propustite