Iznenadićete se: Ovu boju odjeće je NAJBOLJE NOSITI kada su napolju visoke temperature

Praktična žena
Iznenadićete se: Ovu boju odjeće je NAJBOLJE NOSITI kada su napolju visoke temperature

Pitanje koje mnoge zanima: da li je bolje nositi bijelu odjeću za vrijeme paklenih vrućina nego crnu? Odgovor na ovo pitanje dali su naučnici, a objašnjenje se krije u zanimljivim nalazima i predanju beduina, nomadskih pastira Arapskog poluostrva i sjeverne Afrike.

Beduini, poznati po prelasku vrućih pustinja, nose i crnu i bijelu odjeću, ali je poznato da najčešće preferiraju crne haljine. Ispostavlja se da boja odjeće nije presudna za održavanje prijatne tjelesne temperature. Ključnu ulogu igra tkanina od koje je odjeća napravljena i njen kroj.

Naučni časopis Nature objavio je 1980. godine članak pod naslovom: „Zašto beduini nose crne haljine u vrelim pustinjama?“. U tom članku naučnici su istraživali koja boja odjeće najbolje pristaje za najtoplije dane. Crna odjeća, ispostavilo se, upija toplotu brže od bijele odjeće, ali ova toplota ne dopire do kože u istoj mjeri kao bijela odjeća. Naime, dodatna toplota koju apsorbuje crni ogrtač gubi se prije nego što stigne do kože, prenosi Krstarica.

Savjeti za oblačenje tokom vrućine

Najvažnije je da odjeća ne bude uz tijelo. Boja odjeće nije toliko važna koliko njena prozračnost i udobnost. Odjeća treba da bude dovoljno lagana da omogući vazduhu da slobodno cirkuliše između tkanine i kože. Beduini, na primjer, nose lepršave haljine koje omogućavaju neophodnu ventilaciju.

Materijal odjeće takođe igra važnu ulogu. U arapskim zemljama, uobičajen način da se nosi sa vrućinom je konzumiranje toplih napitaka i hrane. Vruća hrana izaziva blagi porast tjelesne temperature, što podstiče tijelo da se dodatno ohladi kroz znojenje.

Dakle, bez obzira na boju odjeće, najvažniji faktor tokom vrućina je da je odjeća prozračna i udobna. Pridržavanje ovih savjeta može značajno pomoći u borbi protiv visokih temperatura. Prema naučnim izvorima kao što su The Guardian i Science Focus, odgovarajuća odeća i uzimanje toplih napitaka mogu pomoći tijelu da se bolje nosi sa ekstremnom vrućinom.

Ne propustite