Korišćenje hemijskih sredstava se ne preporučuje: Odličan trik koji TJERA PUŽEVE iz bašte

Praktična žena
Korišćenje hemijskih sredstava se ne preporučuje: Odličan trik koji TJERA PUŽEVE iz bašte

Puževi se u baštama i vrtovima pojavljuju u proljeće i ima ih sve do jeseni.

Najaktivniji su poslije kiše i tokom noći. Naročito vole mlade biljke i tek niknute sejanice. Ukoliko želite da se riješite puževa u bašti, korišćenje hemijskih sredstava se nikako ne preporučuje jer ona negativno utiču na okruženje, pa problem možete pokušati da riješite na prirodan način.

Britanska TV zvijezda, Tom Allen, otkrio je trik uz pomoć kojeg se možete riješiti puževa u vrtu. Na Instagramu je otkrio da njegova metoda uključuje izradu “tikvice od bijelog luka”.

Objašnjava da treba kuvati cijelu glavicu bijelog luka ili nekoliko njih i to nekoliko sati u litru vode. Kad se količina vode redukuje, zgnječite glavice bijelog luka i smjesu ispasirajte.

– Tad ćete dobiti smjesu bijelog luka koju možete razrijediti u otprilike pola litre vode. Tu sam smjesu koristio na svim svojim usjevima i dosad se pokazalo vrlo uspješnim – dodao je.

Naime, bijeli luk sadrži alicin, spoj koji mu daje miris i koji će spriječiti puževe da mu se približe. Ako puževi dođu u dodir sa smjesom, vjerovatno će uginuti kroz nekoliko sati. S obzirom da je bijeli luk relativno jeftin, to je daleko jeftinije od bilo kojeg skupog sredstva za ubijanje puževa, prenosi The Sun.

Ne propustite