OGREBOTINE, UDUBLJENJA, OŠTEĆENA STAKLA: Evo kako zaštititi automobil od grada

Praktična žena
OGREBOTINE, UDUBLJENJA, OŠTEĆENA STAKLA: Evo kako zaštititi automobil od grada

Grad je jedan od najopasnijih oblika padavina.

U mnogim mjestima u BiH i regiji je nakon nevremena prijavljena šteta na putničkim vozilima i kućama.

Velike i čvrste grudve leda koje padaju s neba mogu ostaviti ogrebotine, udubljenja i čak oštetiti stakla i karoseriju vašeg automobila. Srećom, postoji nekoliko korisnih savjeta koje možete primeniti kako biste zaštitili svog ljubimca na četiri točka.

Garaža – najsigurnija zaštita

Najbolji način da zaštitite svoj automobil od grada je da ga parkirate u garaži ili pod nekim nadstrešnicom. Ukoliko nemate garažu, razmislite o iznajmljivanju garažnog prostora tokom sezone kada su gradske oluje česte.

Cerade za automobil

Specijalni pokrivači za automobil, koji su dizajnirani da štite od grada, mogu biti veoma korisni. Ovi pokrivači su često napravljeni od debelog i otpornog materijala koji efikasno amortizuje udarce grada.

Privremene zaštitne mjere

Ukoliko znate da je najavljena gradska oluja, a nemate gdje da sklonite svoj automobil, možete koristiti stariju ćebad ili dušeke. Postavljanjem ovih materijala preko automobila možete pružiti dodatnu zaštitu. Iako ovo nije najljepše rješenje, efikasno je u hitnim situacijama.

Parking u blizini zgrada i drveća

Iako drveće može predstavljati opasnost zbog mogućeg padanja grana, šire krošnje mogu pružiti određeni stepen zaštite od grada. Slično tome, parkiranje automobila uz zgradu može smanjiti izloženost grada, posebno ako vjetar nosi grad prema zgradi.

Koristite aplikacije i vremenske prognoze

Pratite vremenske prognoze i koristite aplikacije koje upozoravaju na gradske oluje. Na taj način možete biti pripremljeni i preduzeti potrebne mjere zaštite na vrijeme.

Čak i uz sve mjere opreza, ponekad je nemoguće izbeći štetu koju grad može nanijeti. Ukoliko su stakla na vašem automobilu oštećena, važno je znati da nije sigurno voziti se sa takvim staklima, prenosi Glas Srpske.

Ne propustite