Oprali ste veš, ali omekšivač se jedva osjeća: OVO JE RAZLOG

Praktična žena
Oprali ste veš, ali omekšivač se jedva osjeća: OVO JE RAZLOG

Sigurno ste barem jednom, a možda i sada pravite ove greške prilikom pranja veša. Ovo su najčešće greške koje bi, prema riječima stručnjaka, trebalo da ispravite. Odjeća će duže zadržati svoj oblik i boju i istrošiti se sporije ako je perete na nižim temperaturama. Osim toga, topla ili hladna voda može se nositi s prljavštinom jednako kao i vruća ako imate dobru veš mašinu i deterdžent.

 
 
 

Previše deterdženta ili omekšivača
Višak deterdženta može začepiti posudu za deterdžent i uzrokovati neprijatan miris, a previše omekšivača čini da se odjeća teže ispira. Pažljivo pročitajte doze navedene na pakovanju i ne zaboravite da koristite mjeru. Ako su vaše stvari jako prljave, koristite taj način pranja ili pokrenite dva ciklusa.

Koristite omekšivač za svu odjeću
Osim što tkanina postaje baršunasta, omekšivač olakšava peglanje. Međutim, tokom vremena se smanjuje i apsorpcija tkanine, tako da je bolje da ga ne koristite za pranje peškira, sportske odjeće ili drugih predmeta od mikrovlakana, elastina ili spandeksa.

Prekomjerno pranje farmerki
Proizvođači farmerki imaju radikalno mišljenje o ovoj tački. Oni savjetuju da odustanete od mašinskog pranja kako bi sačuvali boju duže. Ako niste spremni da slijedite ovu preporuku, optimalan interval između dva pranja je razdoblje od dva do šest mjeseci, zavisno od toga koliko često nosite farmerke i na pojedinačne karakteristike vašeg tijela.

Pogrešno sušenje
 

Nepravilno sušenje utječe na vašu odjeću nepovoljno kao i neispravno pranje. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da izbjegnete greške:

– Nemojte previše koristiti automatsko sušenje: to čini vaše stvari istrošenima i brže gube boju. Nemojte ga koristiti za suhu i osjetljivu tkaninu.

– Nemojte kačiti na žicu pletene i vunene predmete jer će izgubiti svoj oblik. Sušite ih na peškiru na vodoravnoj površini.

– Prije kačenja rublja, protresite ga kako biste spriječili gužvanje.

Ne propustite