David Pettigrew u Kalinoviku: Mural Ratku Mladiću je surova provokacija, Schmidt ga mora ukloniti

Vijesti
David Pettigrew u Kalinoviku: Mural Ratku Mladiću je surova provokacija, Schmidt ga mora ukloniti

Udruženje članova porodica nestalih s područja općine Kalinovik Istina-Kalinovik '92 danas su, 23. juna, obilježili 32. godišnjicu stradanja civila bošnjačke nacionalosti u Kalinoviku.

Iz udruženja Istina-Kalinovik '92 podsjećaju da se još traga za 42 nestala iz Kalinovika, te da su ključni počinioci zločina nad civilima iz kriznog štaba na slobodi u Srbiji. Udruženje poziva Tužilaštvo BiH da podigne optužnicu protiv Gruje Lalovića i Boška Govedarice koji su planirali i komandovali etničko čišćenje civila i formiranje logora.

Dr. David Pettigrew, profesor filozofije i studija holokausta i genocida na američkom Državnom univerzitetu Connecticut te član Upravnog odbora Programa proučavanja genocida Univerziteta Yale, prisustvovao je ovoj komemoraciji gdje je održao emotivan govor, prepun snažnih poruka. 

U izjavi je, između ostalog, pozvao za pravo preživjelih da postavljaju spomen obilježja na mjestima zločina gdje su to zabranjena – primjerice u logoru Barutni magacin; pozvao je na uklanjanje murala Ratku Mladiću na ulazu u Kalinovik.

 
 

"Riječ je o okrutnoj provokaciji koja slavi zločine i prijeti ponavljanjem zločina", stava je profesor koji osuđuje činjenicu da se ugledni Bošnjaci pozivaju na saslušanja u policijske stanice u RS-u: "To znači da je na djelu nova kampanja progona, diskriminacije i zastrašivanja. Dio je to koordiniranog nastojanja da se, uz zabranu spomen obilježja žrtvama i veličanje osuđenih ratnih zločinaca, spriječi povratak izbjeglica i ostvare ciljevi iz 90-ih godina o etničkoj homogenosti RS."

"Bitno je podsjetiti da je za zločine počinjene u Kalinoviku 1992. godine, Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo bivšeg zapovjednika Taktičke grupe bosanskih Srba Ratka Bundala na dvadeset dvije godine zatvora, zapovjednika policijske stanice Neđu Zeljaja na petnaest godina zatvora, a komandanta logora Barutni magacin Đorđislava Aškrabu na sedam godina zatvora.

Osim toga, ne treba zaboraviti da su Grujo Lalović i Boško Govedarica, koji su bili članovi udruženog zločinačkog poduhvata koji je su planiralo i podržavao progon bošnjačkog stanovništva općine Kalinovik prisilnim premještanjem, istrebljenjem, protupravnim zatvaranjem, te drugim nečovječnim djelima pobjegli u Srbiju i do sada su izbjegli krivično gonjenje. Propust da se oni krivično gone podriva poštivanje vladavine prava i narušava naše kolektivno ljudsko dostojanstvo.

Štaviše, uvreda je za cijelo čovječanstvo to što je preživjelima onemogućeno postavljanje spomen-obilježja u Kalinoviku. Zabrana predstavlja kršenje osnovnog ljudskog prava na memorijalizaciju. Koncentracioni logor Barutni magacin, na primjer, treba sačuvati kao zaštićeno nacionalno spomen-obilježe sa muzejom koji će edukovati buduće generacije kako bi se priječilo ponavljanje zločina. Rezolucijom Ujedinjenih naroda iz januara 2022. godine poziva se na očuvanje takvih lokacija kako bi se obrazovale buduće generacije i spriječila buduća djela genocida", istaknuo je prof. Pettigrew.

Postavljanje spomen-obilježja na Barutnom magacinu doprinijelo bi, dakle, ne samo kulturi sjećanja već i pravednoj budućnosti u Bosni, smatra on, te ističe kako, iako počinioci zločina u Kalinoviku nisu osuđeni za genocid, njihovi zločini su rezultirali gotovo potpunom eliminacijom bošnjačkog stanovništva. Bošnjačko stanovništvo u Kalinoviku smanjeno je sa otprilike 31 posto 1992. godine na 2 posto 2013. godine: "Zabrana spomen-obilježja za žrtve i  mural koji veliča Ratka Mladića na ulazu u grad nastavak su tog nastojanja da se eliminiše bošnjačko stanovništvo sprječavanjem povratka izbeglica kroz psihološko zastrašivanje."

"Nedavna vijest da se istaknuti Bošnjaci pozivaju na saslušanje u policijske stanice u RS ukazuje na to da je u toku nova kampanja progona, diskriminacije i zastrašivanja. Važno je reći da naše afirmisanje istine danas i naše zalaganje za kulturu sećanja ni na koji način nisu stvar 'širenja mržnje' ili 'ugrožavanja bezbjednosti'. Naprotiv, kultura sjećanja je ključna za stvaranje mira i pravde.

Danas, u znak sjećanja na žrtve, te u skladu sa bosanskohercegovačkim zakonom protiv veličanja osuđenih ratnih zločinaca, te u ime budućnosti u kojoj se poštuju istina i ljudska prava, pozivam visokog predstavnika, vrhovni autoritet na terenu, da ukloni mural Ratka Mladića na ulazu u Kalinovik. To je surova provokacija koja slavi zločine i prijeti ponavljanjem zločina. Mural Ratku Mladiću mora biti uklonjen u ime sjećanja na žrtve Kalinovika, a posebno na one čiji ljudski ostaci još nisu identifikovani, među kojima su doktor Abdurahman Filipović, Avdija Škoro i Salko Vranović.  Danas izgovaramo njihova imena i sjećamo se njih i svih poginulih u Kalinoviku." 

Ne propustite