Ako zasadite ovu biljku u blizini kuće kupaćete se u novcu, izobilju i bogatstvu kaže legenda

Kiosk
Ako zasadite ovu biljku u blizini kuće kupaćete se u novcu, izobilju i bogatstvu kaže legenda

Magnolije su cvjetale još u doba dinosaurusa, što znači da je cvijet postojao pre nastanka pčela. Magnolije ne oprašuju pčele, njihovi oprašivači su bube opnokrilci.

Latice cvijeta magnolije su prilično krute i prekrivene su zaštitnim voskom. Miris cveta privlači oprašivače. Vosak zimzelene magnolije se koristi u kozmetičkog industriji.

Postoji oko 75 vrsta magnolija listopadnih i zimzelenih. S obzirom da bujno i raskošno cvjetaju s proleća, magnolija je jedna od omiljenih vrsta vrtnih sadnica. Uglavnom formiraju habitus u vidu žbunja ili nižeg drveća.

Listovi magnolija su krupni zimzeleni, poluzimzeleni ili listopadni. Cvetovi su različitog oblika i boje, a plodovi su slični šišarkama.

Magnolije vole da budu na sunčanom mestu sa bogatim, neutralnim zemljištem. Na raspolaganju treba da imaju dovoljno vlage i dobru drenažu.

Ono što možda niste znali o magnoliji jeste da su cvjetovi većine njenih vrsta jestivi. U nekim dijelovima Engleske, latice magnolije se kisele, a zatim koriste kao začin za razna jela.

Iz cvjetova magnolije se dobija eterično ulje, koje se koristi za pravljenje parfema.

U Kini se ova vrsta sadnica smatra simbolom snage i vjernosti. Bijela magnolija simbolizuje ženstvenost, čistoću i ljepotu. Ukoliko je posađena ispred kuće privući se pozitivnu energiju spokoja i zadovoljstva, a ukoliko se nalazi iza kuće ukazuje na povećanje bogatstva.

U Kini je cvijet magnolije simbol snage i vjernosti, dok kod nas ovaj cvijet simbolizuje vraćanje staroj ljubavi.

Ako želite stabilnost i mir u kući, u dvorištu obavezno gajite drvo magnolije!

(Kurir.rs/Srećna/J.M.)

Ne propustite