Preporodite cvijeće: Ove 3 stvari više nemojte raditi i počeće konačno da buja i cvjeta kao ludo

Praktična žena
Preporodite cvijeće: Ove 3 stvari više nemojte raditi i počeće konačno da buja i cvjeta kao ludo

Brinite o svojim biljkama!

Vrlo često su uzgajivači fokusirani na održavanje biljke u životu, zbog čega je iznenađujuće česta pojava da uspore ili potpuno zaustave svoj rast.

Briga o kućnim biljkama zahteva trud, ali ima nečeg posebnog i umirujućeg u posmatranju rasta svakog novog lista i cvjeta. Međutim, kada biljka prestane s rastom to može lako da nas iznervira. Vrlo često su uzgajivači fokusirani na održavanje biljke u životu, zbog čega je iznenađujuće česta pojava da uspore ili potpuno zaustave svoj rast.

Ovo su najčešće greške koje onemogućavaju rast.

Manjak hranjivih materija

Jedan od najčešćih razloga zašto biljke prestaju da vam rastu jeste što im nedostaju neophodne hranljive materije da bi uspjele. Često pod njima smatramo samo gnojivo i zaboravljamo da su biljkama za rast potrebni prirodno svjetlo i toplota.

Kad toga nema, kao što je slučaj zimi, biljka svu svoju energiju čuva za preživljavanje i tada može odbacivati lišće da hrana ne bi morala daleko da putuje, a to definitivno usporava rast.

Ako vam se biljka nalazi u hladnijem dijelu, probajte da je premestite bliže prozoru koji gleda na istok ili jug.

I ne zaboravite da je sasvim normalno da biljke brzo rastu tokom proleća i ljeta, a da zimi prelaze u stanje mirovanja i prestanka rasta.

Insekti

Suočavanje sa štetočinama je noćna mora svakog uzgajivača biljaka, a upravo bi one mogle biti razlog prestanka njihovog rasta. Ako je počelo nagl oda se pogrošava stanje, možda je biljka napadnuta od strane insekata kao što su lisne uši ili mušice.

Neke bube su manje, a neke više problematične, ali prvo što možete učiniti je obrisati listove biljke razređenim deterdžentom za sudove ili komercijalnim sredstvima za odbijanje buba, prenosi Krstarica.

Suzbijeno korijenje

Ako već neko vreme imate biljku i u međuvremenu joj niste promijenili posudu, moguće je da je prestala rasti jer joj je korijenje suzbijeno.

Ne propustite