Pogledajte kako "oblak" pijeska i prašine iz Sahare ide prema ovom dijelu Evrope

Vijesti
Pogledajte kako "oblak" pijeska i prašine iz Sahare ide prema ovom dijelu Evrope

Narednih dana vrelo, temperature i do 40°C

Južna Evropa i naše područje na udaru su toplotnog talasa i vrlo visokih temperatura. Još vrelije vrijeme biće narednih dana.

Inače, ova vrelina do juga Evrope i našeg područja stiže uslijed uticaja termičkog visinskog grebena i veoma izraženog jugozapadnog visinskog strujanja.

Sve ovo dodatno je pojačano i uticajem ciklona sa centrom iznad jugozapadne Evrope.

Dakle, pod uticajem ove sinoptičke situacije vreme narednih dana na Apeninskom i Balkanskom poluostrvui biće vedro i vrelo, uz temperature i do 40°C.

Osim vrele vazduše mase, do Evrope će sa sjevera Afrike preko zapadnog i centralnog Mediterana stizati i ogromne količine čestica pustinjskog pijeska i prašine iz Sahare.

Glavnina puta ovog oblaka pijeska i prašine biće iz Alžira preko zapadne polovine Mediterana, Majorke, Sardinije, Sicilije i Korzike sve do sjevera Italije, Alpa, juga i istoka Francuske, juga Njemačke, a potom će ovaj "oblak" prekriti cijelu centralnu i južnu Evropu.

Kada je riječ o našem području, znatno više pijeska očekuje u atmosferi iznad Jadranskog mora.

S obzirom na to da se narednih dana iznad napomenutih predjela Evrope, našeg regiona biti dosta peska i prašine iz Sahare, atmosfera će biti veoma zamućena, a što će biti vidljivo time šro plavo nebo neće biti u potpunosti plavo, a u predjelima sa padavinama, očekuje se prljava kiša sa napomenutim česticama.

(Telegraf.rs)

Ne propustite