Ovo je najbolja marinada za piletinu: 1 STVAR DAJE NAJBOLJI OKUS

Kiosk
Ovo je najbolja marinada za piletinu: 1 STVAR DAJE NAJBOLJI OKUS

Često se suočavamo sa problemom suvog i žilavog mesa, što može umanjiti uživanje u obroku. Da biste izbjegli ovo razočaranje i osigurali da vaša piletina ostane mekana i sočna, postoji jednostavan, ali efikasan trik, piše Krstarica.

Nećete vjerovati, ali tajna sočne piletine leži u upotrebi neočekivanog sastojka – kivija. Ovo voće, bogato enzimima, može da transformiše teksturu pilećeg mesa, čineći ga nevjerovatno nježnim i sočnim.

Kako funkcioniše marinada

Enzimi prisutni u kiviju, poput aktinidaina, djeluju na proteine u mesu, blago ih razgrađuju, što rezultira mekšom i sočnijom teksturom. Da biste postigli ovaj efekat, potrebno je da pripremite marinadu od maslinovog ulja i zgnječenog kivija.

Piletinu treba da isječete na željene komade i ubacite u marinadu, pazeći da je svaki komad dobro premazan smjesom. Meso treba ostaviti da se marinira u frižideru oko sat vremena, što je dovoljno vremena da enzimi urade svoj posao.

Nakon mariniranja, važno je da dobro isperete meso da biste uklonili ostatke kivija i sprečili prejak voćni ukus u gotovom jelu. Zatim začinite meso po svom ukusu i pripremite ga na uobičajen način, bilo da se peče, prži ili roštilja.

Vredi napomenuti da će, zbog prethodnog tretmana enzimima, piletina biti gotova malo brže nego inače, pa pažljivo pratite vrijeme kuhanja da je ne biste previše termički obradili.

Alternativne metode

Ako nemate kivi, sličan efekat možete postići koristeći ananas, koji takođe sadrži enzime sličnog dejstva. Marinada od ananasa može ponuditi malo drugačiji ukus, ali podjednako efikasno omekšava piletinu.

Ne propustite