Doktorica nauka upozorava: Čekaju nas tropske noći i loša godina

Kiosk
Doktorica nauka upozorava: Čekaju nas tropske noći i loša godina

Doktorica nauka iz oblasti meteorologije Ana Vuković Vimić kaže za N1 da do sredine vijeka možemo da očekujemo rast temperatura, a smanjenje možemo očekuvati od druge polovine i to ako dođe do ispunjenja Pariskog sporazuma. Također, navela je da nas čekaju tropske noći i velike šanse da će godina biti loša, kada se posmatra poljoprivredna kultura.

 
Vimić je objasnila šta znače upozorenja RHMZ o opasnim vrućinama.

“To znači da toplotni uslovi, u kombinaciji sa uslovima vlažnosti prevazilaze granicu izdrživosti čak i za zdrave organizme. Mi danas čekamo da li će da bude npr. 35 stepeni. To bi značilo rekord za 19. jun ikada osmotren, pa i narednih dana ćemo svaki dan probiti rekorde za taj dan. Kada je to u kombinaciji sa vlažnošću, koja je oko 40 posto, mi smo jako blizu granice gdje se upozorava na ekstremnu opasnost za svakog čovjeka, da napolju može da doživi toplotni udar”, rekla je ona za N1.

Na pitanje da li nam noć može donijeti olakšanje, kaže – ako imamo klimu. „Tropske noći znači da je temperatura preko 20 stepeni i smatra se da kada je preko 20, ljudski organizam ne može u toku sna dobro da se odmori“, dodaje naša sagovornica.

„Temperatura drugačija u gradu, razlikuje se od zvaničnih mjerenja“
Vimić iznosi i jednu važnu napomenu. „Ono što se zvanično mjeri, po standardima Svjetske meteorološke organizacije: iznad trave, na otvorenom prostoru, na dva metra visine u hladu, uslovi su potpuno drugačiji u gradu… Najmanje pet stepeni je toplije, ako ne i više, što znači da je moguće da se već ušlo u ono rizično za zdravlje“, istakla je naša sagovornica.

Ona još navodi da urbanizam, neadekvatno upravljanje urbanim površinama, uklanjanje zelenih površina u kombinaciji sa klimatskim promjenama dodatno doprinose povećanju temeprature.

Na pitanje N1 kako će se sve ovo odraziti na poljoprivredne prinose, Vimić kaže: „Visoke temperature su praćene sušom pa je moguće da, kada pogledamo poljoprivrednu kulturu, imamo lošu godinu“.

Ne propustite