NAJBOLJI NAČINI DA SE RASHLADITE TOKOM LJETA, BEZ UKLJUČIVANJA KLIME: Obavezno probajte ovaj trik

Kiosk
NAJBOLJI NAČINI DA SE RASHLADITE TOKOM LJETA, BEZ UKLJUČIVANJA KLIME: Obavezno probajte ovaj trik

Vrućina može da podstakne zabavne ljetnje aktivnosti, ali previše toplote može da naškodi zdravlju.

Bez obzira da li ste bez struje, dobro podnosite ekstremnu vrućinu ili pokušavate da uštedite novac, postoje načini da vam bude udobno i bez vještačkog hlađenja.

Znojenje je prirodni sistem hlađenja tijela, ali kada je nedovoljno, postoji povećan rizik od razvoja hipertermije izazvane toplotom – čiji znaci uključuju toplotne grčeve, toplotni edem i toplotni udar.

Toplota u kombinaciji sa visokom vlažnošću povećava ovaj zdravstveni rizik, jer nivoi zasićenja vazduha izazivaju nakupljanje znoja na koži, sprečavajući tijelo da se prirodno ohladi, piše Bi-Bi-Si, a prenosi N1 Zagreb.

Ostanite hidrirani

Kada vam je vruće, hidratacija je prvi i najvažniji korak u hlađenju, rekao je Vendel Porter, profesor poljoprivrednog i biološkog inženjerstva na Univerzitetu Florida. Temperatura vode nije bitna jer će je tijelo zagrijati, dodao je on. Ako je tijelu vruće i treba da se ohladi, to ne može bez određene količine vlage, jer se tijelo hladi znojenjem.

Koristite hladan tuš

Hladan tuš ili kupka pomažu u hlađenju tijela snižavanjem unutrašnje temperature, rekao je Porter. Za dodatnu hladnoću, probajte sapun od mentola. Mentol u ulju peperminta aktivira moždane receptore koji vašem tijelu govore da je nešto što jedete ili osjećate hladno.

Redovno se tuširajte hladnim tušem

Pored toga, možete koristiti i hladne krpe na vratu ili zglobovima. Stavite hladnu krpu ili pakete leda na zglobove ili ih omotajte oko vrata da biste ohladili tijelo. Ove pulsne tačke su oblasti gdje su krvni sudovi blizu kože, pa ćete se brže ohladiti.

Samo odmaranje u blizini ventilatora bi takođe snizilo tjelesnu temperaturu.

Zatvorite zavjese ili roletne

Ako imate prozore koji gledaju na sunce od jutra do popodneva, zatvorite zavjese ili roletne preko njih kako biste „spriječili da sunce uđe direktno u kuću i da je zagrije“, rekao je Porter.

Takođe možete postaviti zavjese za zamračenje da biste izolovali prostoriju i smanjili porast temperature koji bi nastao tokom dana.

Ako uključite klima-uređaj, nemojte ga postavljati ispod 21 stepen da biste brže ohladili kuću, rekla je Samanta Hol, osnivač australijske kompanije za istraživanje dizajna koja pomaže u stvaranju zdravih, održivih zgrada.

„Samo radi duže da bi se dostigla ta temperatura i nastaviće se sve dok ne počnete da se osjećate hladno i onda je teško da se balansirate“, dodala je ona. Umesto toga, održavajte temperaturu što je moguće višom dok je i dalje prijatno.

Spavajte u prozračnoj posteljini

Pamuk je jedan od materijala koji najviše diše, tako da pamučni čaršavi ili ćebad mogu pomoći da se ohladite tokom noći.

Što je manji broj pamučnih niti, to je prozračniji, rekao je Porter. To je zato što veći broj niti ima više tkanja po kvadratnom inču.

Uživajte u zamrznutim poslasticama

Posljednji i najslađi potencijalni način da se oslobodite osjećaja vrućine je – sladoled. Ali nemojte pretjerivati sa šećerom ako ste pregrijani ili postoji opasnost od pregrijavanja“, rekao je Porter.

„Šećer bi ubrzao vaš metabolizam i počeli biste da se osjećate vruće iznutra“, rekao je. „Dakle, hladna poslastica bi mogla biti dobra, ali dodatni šećer možda nije.

Ne propustite