OVE OBIČAJE MORATE ISPOŠTOVATI ZA KURBAN BAJRAM: Naši stari ih godinama unazad poštuju

Vijesti
OVE OBIČAJE MORATE ISPOŠTOVATI ZA KURBAN BAJRAM: Naši stari ih godinama unazad poštuju

Muslimanski vjernici danas proslavljaju prvi dan Kurban bajrama, jednog od dva najveća praznika u islamu.

Ovaj praznik poznat je i kao Hadži bajram, jer u ovim danima blizu dva miliona muslimana ide na hodočašće u Meku i Medinu, muslimanska sveta mjesta.

Muslimani su danas nakon izlaska sunca u džamijama klanjali bajram-namaz, čime je ozvaničen početak četvorodnevnog praznika.

Specifično za ovaj praznik je klanje kurbana, odnosno žrtvovanje ovce ili govečeta, što, prema islamskom učenju, vjernika približava Bogu.

- Simbolika kurbana je vrhunac zahvale Bogu i svjesnosti da smo spremni da nešto damo u zalog uzvišenom Bogu. Osoba mora znati da kada žrtvuje kurban Bogu, ona time štiti svoju porodicu, svoj imetak i ono što mu je drago i bitno za njega. Simbolika kurbana datira još iz vremena poslanika Ibrahima (Avrama) jer je kurban njemu bio simbolika otkupa sina Ismaila - naveo je reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Senad Halitović.

Drugo ime za ovaj praznik je Hadži bajram zbog miliona muslimanskih vjernika koji su ovih dana na hodočašću, nakon koga dobijaju titulu hadžija.

- Hadž je jedan od obreda koji je uslov i obaveza ako vjernik može da ga ispuni, to je jedan od temelja islama. Obaveza je svakom punoljetnom, imućnom i razumom obdarenom muslimanu da jednom u životu obavi hadž - kaže Halitović.

Ne propustite