Psiholog: Sretna djeca imaju roditelje koji praktikuju ovu naviku

Kiosk
Psiholog: Sretna djeca imaju roditelje koji praktikuju ovu naviku

Prema izvješću Američkog psihološkog društva o trendovima za 2023., mentalno zdravlje djece je u krizi.

Rastuća zabrinutost oko društvenih medija, vršnjačko nasilje te normalni usponi i padovi u djetinjstvu i adolescenciji doprinose visokoj razini stresa kod djece i tinejdžera, tvrdi psiholog Jeffrey Bernstein.

Dakle, što može pomoći našoj djeci i tinejdžerima? "Jedna stvar koju znam sigurno je da nakon 30 godina rada s djecom, tinejdžerima, odraslom djecom i obiteljima, nijedna odrasla osoba nije se nikada osvrnula i požalila mi se da su se njihovi roditelji previše trudili razumjeti ih. Vjerujem da je razumijevanje roditelja prema djeci jednako važno - možda čak i važnije - nego ljubav prema njima", rekao je Bernstein za Psychology Today.

Kaže da se mnoga djeca i tinejdžeri osjećaju voljenima, ali ne shvaćenima. Dakle, imajući to na umu, psiholog je istaknuo i objasnio snagu i moć razumijevanja djece za podupiranje njihova emocionalnog zdravlja i sreće.

"Moja knjiga '10 Days to a Less Defiant Child' pruža sugestije o tome kako roditelji mogu koristiti svoje razumijevanje kako bi podržali emocionalno zdravlje svoje djece", navodi psiholog.

Evo nekoliko ključnih tačaka koje je izdvojio.

Izgradnja snažnih odnosa: "Kada roditelji ulože vrijeme u razumijevanje svoje djece, mogu izgraditi snažne odnose s njima. To pomaže djeci da se osjećaju voljeno, podržano i slušano, što može poboljšati njihovo samopouzdanje i samopoštovanje", objašnjava Bernstein.

Učinkovita komunikacija: Razumijevanje djece omogućuje roditeljima da s njima komuniciraju učinkovitije. Roditelji koji razumiju emocije, misli i perspektive svoje djece mogu prilagoditi svoj stil komunikacije njihovim potrebama, što može poboljšati kvalitetu njihovih razgovora, navodi psiholog.

Zadovoljavanje dječjih potreba: Bernstein tvrdi da kada roditelji razumiju svoju djecu, mogu bolje zadovoljiti njihove potrebe. Na primjer, ako dijete osjeća tjeskobu ili stres, roditelj koji to razumije može pomoći pružajući utjehu i podršku.
Podrška razvoju djece: Razumijevanje djece je važno za podršku njihovom razvoju. Razumijevanjem dječjih snaga, slabosti i interesa, roditelji mogu pružiti prilike za njihov rast i učenje.
Prevencija i upravljanje sukobima: Kada roditelji razumiju svoju djecu, često mogu spriječiti sukobe prije nego što se dogode. "Mogu predvidjeti dječje potrebe i adekvatno reagirati, što može pomoći u izbjegavanju nesporazuma i nesuglasica", objašnjava psiholog. A kada do sukoba dođe, roditelji koji prakticiraju i modeliraju razumijevanje vjerojatnije će imati smirene, konstruktivne razgovore sa svojom djecom kako bi riješili te sukobe.

"Sve u svemu, razumijevanje je ključno za roditelje koji žele izgraditi snažne odnose sa svojom djecom, učinkovito komunicirati s njima, zadovoljiti njihove potrebe, podržati njihov razvoj i spriječiti sukobe", zaključio je Bernstein.

Ne propustite