Ako vam orhideja vene, na bacajte je: Stavite 1 sastojak u zemlju i desiće se magija

Praktična žena
Ako vam orhideja vene, na bacajte je: Stavite 1 sastojak u zemlju i desiće se magija

Orhideja će vam cvjetati stalno, ako primijenite ovaj jednostavni trik

Orhideje u dom unose prelijepu energiju, a osim toga i vrlo dekorativno izgledaju. Međutim, često se od dama može čuti da ih nije lako održavati, te da brzo uvenu. Ali, ukoliko cvjetovi na vašoj orhideji gube boju, a listovi opadaju, vrijeme je za presađivanjem, a uz sljedeći trik će stalno cvjetati.

Razlog za to je truli korijen, koji je izgubio vitalnost i to se najčešće dešava uslijed pretjeranog zalivanja. Ako se oko korijena koji je skroz žilav stvorio sunđer, znači da bi trebalo da pazite na količinu vode koju koristite pri zalivanju.

U tom slučaju prvo što treba da uradite je da isječete truli korijen. Nakon toga obavezno operite i dezinfikujte listove orhideje.

Za to će vam biti potreban beli luk. Benefit bijelog luka je što ubija sve bolesti i bakterije koje se lako lijepe za korijen orhideje što i ubrzava njegovo propadanje. Izgnječite čen bijelog luka i pomiješajte sa malo vode, a potom samo tu tečnost (bez bijelog luka) prespite u još litar vode i potopite orhideju sa listovima na 10 minuta. Nakon toga ostavite da se i korijen i listovi dobro osuše.

Preporuka je da otkinite grane cvjeta jer je korijen već slab, a listovi mekani.

Zatim uzmite plastičnu ili staklenu čašu, bitno je da bude providna, dodajte malo vode i ubacite listove tako da vrhovi dodiruju vodu dok je stabljika podignuta. Potom uzmite još jednu takvu čašu, napravite male rupice na vrhu i preklopite biljku kako biste dobili efekat staklene bašte. Najbolje bi bilo da dvije čaše učvrstite trakom ili selotejpom i postavite ih blizu prozora kako bi biljka dobijala dovoljno svetlosti.

Nakon 2 do 3 nedelje primetićete prve korijene, a za 3 mjeseca bi trebalo da imate zdrav i jak korijen spreman za sađenje, prenosi Zadovoljna.rs. Ukoliko ste već pokušavali ovakve trikove i nije vam uspjelo, razlog je vjerovatno pogrešno kvašenje novog korijena.

A evo kako izgleda cijeli proces oporavka korijena:

Ne propustite