Šest stvari zbog kojih vam dom izgleda jeftino

Sve za dom
Šest stvari zbog kojih vam dom izgleda jeftino

Dok neki ljudi biraju da svoje domove ukrašavaju u klasičnom i bezvremenskom stilu, drugi više vole nešto malo ekscentričnije.

Stručnjak za dizajn enterijera ističe šest trendova koji mogu učiniti da se unutrašnjost osjeća jeftino. Britanski stručnjak za enterijer Džim Evans objasnio je kako da ukrasite dom.

Svjetlucavi detalji
– Iskričavi ukrasi i jastučići u prevelikoj količini samo vam smetaju, isto važi i za sve stvari koje bi trebalo da izgledaju ‘bogato’ – ističe Džim.

On dalje ističe da tamna somotna tkanina i ogledala optočena dijamantima mogu izgledati ‘luksuzno’, ali zapravo na kraju ostavljaju utisak kiča. Trebalo bi da bude elegantno, posebno ako je soba manja.

Nered svuda

Prema ekspertima za dizajn enterijera, nered je i uvijek će biti stvar broj jedan koja čini da soba izgleda „jeftino i neprijatno“.

– Ne kažem da morate da prigrlite minimalizam, ali razmišljanje o tome kako je soba uređena je veoma važno – poređajte nameštaj mudro, umjesto da ga gomilate – kaže on.

Ako na podu imate manje prostora od fotelja, samo ćete se kretati kroz lavirint, a tako će i vaši gosti, što izgleda neuredno, dodaje stručnjak.

Ravni namještaj
Džim objašnjava da je ravan namještaj još jedna prepreka ‘bogatom’ izgledu.

– Ima svrhu, ali kada nema ništa drugo, sve djeluje monotono. Svi znaju da se lako pravi, što djeluje jeftino – kaže stručnjak.

Ako je soba identična onoj u prodavnici i bez ličnosti, takođe će izgledati jeftino.

Zidne dekoracije
Govoreći o ličnosti, Džim savjetuje da kada su u pitanju umjetnost i tapete – budite originalni.

– Ali poruke poput ‘Ostanite mirni’ i slično neće vas istaći kao kul osobu – dodaje stručnjak.

Umesto toga, stručnjak za dizajn enterijera preporučuje korišćenje slika, tepiha i umetničkih dijela koji vam nešto znače.

– Na kraju krajeva, prostor će izgledati elegantnije i zanimljivije posetiocima. Izbjegavajte brendove, logotipe i slogane – tumače.

Mnogi popularni slogani kada ih postavite kao neonska svetla izgledaju jeftino, kao da ste ih sami napravili, prema Džimu.

Obješene zavjese
Stručnjak za dizajn enterijera takođe ističe da zavjese mogu napraviti veliku razliku.

– Nepravilno ili nasumično kačenje zavjesa će na kraju pojeftiniti sobu – objašnjava Džim.

– Uvijek pitajte profesionalca koji će vam dobro postaviti zavjese. Bolje su dugačke nego kratke, jer unose dašak elegancije u prostor. Kratke zavjese čine prostor nedovršenim – kaže Džim.

Neusklađene boje
I na kraju, ali ne i najmanje važno, guru za dizajn enterijera predlaže da budete pažljivi pri odabiru boja u prostoriji.

– Zid sa posebnim karakteristikama je uvijek atraktivan, ali ako stoji u prostoru neusklađenih boja, neće isticati – rekao je on.

Osim toga, previše boja je loša stvar, previše podsjeća na disko pod, zaključio je Džim, piše The Sun.

Ne propustite