BLIŽI SE BAJRAM: Ne morate da bacate užegle orahe, uradite ovo i vratite im lijep okus

Kiosk
BLIŽI SE BAJRAM: Ne morate da bacate užegle orahe, uradite ovo i vratite im lijep okus

Nema razloga da ih bacite jer postoje načini da izvučete gorčinu iz njih. 

Nema kvalitetnih kolača i torti bez oraha, ali ni zdrave grickalice. Ali, može da se dogodi da orasi koje ste kupili budu gorki. Nema razloga da ih bacite jer postoje načini da izvučete gorčinu iz njih i vratite im lijep ukus, pod uslovom da nisu gorki zato što su se pokvarili ili nisu dobro skladišteni.

Jezgra oraha stavite u duboku posudu i sipajte u nju vodu sobne temperature da ih pokrije. Isperite ih, a zatim sipajte novu vodu. Ponovite postupak nekoliko puta. Kao rezultat, film sa oraha će biti uklonjen, a on stvara gorčinu.

Ako ne želite da ih ispirate više puta vodom, zagrijte vodu u šerpi do ključanja, sklonite sa šporeta i stavite u nju orahe. Ostavite da stoje pola sata, pa ih procijedite, osušite i koristite za kolače i torte.

Drugi način je da orahe stavite u tavi i zagrijete ih na ringli, na tihoj vatri. Miješajte da se zagriju sa svih strana. Na ovaj način, ne samo da se uklanja sloj koji daje gorčinu, već orasi dobiju malo drugačiji ukus, još ljepši za torte i kolače.

Ne propustite