Ako ovo ignorišete, ruže neće procvjetati: Evo kako riješiti najčešći problem

Praktična žena
Ako ovo ignorišete, ruže neće procvjetati: Evo kako riješiti najčešći problem

Ako ste se zapitali zašto u pojedinim godišnjim dobima vaše ruže mnogo manje cvjetaju i ne daju uobičajeno lijepo i mirisno cvijeće, razlog može biti uobičajena bolest koja se lako može posjeći u korijenu.

Stručnjaci ističu da je u ovo doba godine posebno važno obratiti pažnju na male crne tačke, koje su najprepoznatljiviji simptom bolesti crnih pjega.

To je jedan od najčešćih uzroka uvenuća lijepih ruža i njihovog slabog cvjetanja, koje karakteriše zatamnjeno, neprivlačno lišće koje vizuelno kvari izgled cijele bašte. Na sreću, lako se može spriječiti i liječiti ako se otkrije na vrijeme.

Kako izliječiti pjegavost ruža?
To je uobičajena gljivična infekcija koja se manifestuje pegama na cvjetovima ili listovima i pojavljuje se od kraja proleća do kasne jeseni.

Ova bolest samo u rijetkim slučajevima dovodi do potpunog uvenuća biljke, ali sa njom će listovi vaše ruže požuteti, cvjetanje će biti zaustavljeno, a cijeli grm će biti skloniji novim bolestima i daljem propadanju.

Najveći problem crne pjegavosti je ulazak u baštensko zemljište, jer se tada lako širi na druge biljke i može da napravi veliku i potencijalno trajnu štetu.

„Ne postoji lek za crne mrlje na ružama. Međutim, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da biste minimizirali efekte i sprečili biljke da uvenu“, kaže hortikulturista David Domonei za Express i objašnjava šta treba da se radi:

„Otkinite zaražene listove kada ih prvi put vidite u proleće da biste smanjili širenje. Uradite ovo samo ako imate tačnu dijagnozu crne mrlje, inače rizikujete nepotrebno uklanjanje listova, što može ograničiti sposobnost biljke da u potpunosti raste.’

Evo kako da spriječite crne tačke
Ako su vam ruže još zdrave, učinite sve što je potrebno da sprečite ovu bolest.

„Važno je da vaš grm ruže ima dovoljno vazduha. Zato, da ne biste smanjili cirkulaciju, nemojte saditi mnogo biljaka u neposrednoj blizini. Takođe, ujutru zalivajte ruže jer će se listovi brže osušiti nego ako uveče zalivate žbun’, zaključuje stručnjak, a prenosi Tportal.hr.

Ne propustite