Meliha Dugalija preuzela mandat u Tužilaštvu KS: Nulta tolerancija na bilo koji utjecaj na nezavisno

Vijesti
Meliha Dugalija preuzela mandat u Tužilaštvu KS: Nulta tolerancija na bilo koji utjecaj na nezavisno

Meliha Dugalija preuzela mandat v.d. glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a tim povodom obratila se javnosti.

Njenu poruku prenosimo u cijelosti:

"Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo je najveće tužilaštvo u Federaciji Bosne i Hercegovine i kao takvo treba da obavlja svoju društvenu ulogu i funkciju a to je da otkriva i goni počinioce krivičnih djela s ciljem osiguranja vladavine prava, jednakosti pred zakonom i sigurnosti građana Kantona Sarajevo.

Moja misija je da Tužilaštvo KS svojim proaktivnim radom, pravilno postavljenim strateškim ciljevima i nultom tolerancijom na svaki oblik uticaja na neovisnost rada tužilaštva od bilo kojih pojedinaca ili interesnih skupina, pokažemo javnosti da mogu i trebaju imati povjerenje u naš rad. Istovremeno, odvažni da se uhvatimo u koštac sa najtežim i najsloženijim oblicima kriminala u okviru naše nadležnosti. Zadovoljenje pravde je naša primarna misija.

Svojim radom ću nastojati da građani Kantona Sarajevo i oni koji su oštećeni krivičnim djelima imaju razloga za povjerenje u rad ovog tužilaštva, da osjećaju da je to 'njihovo' tužilaštvo i da pristup pravdi ne ovisi od položaja u društvu.

Također, želim da naglasim važnost otvorene komunikacije sa medijima i javnošću. Transparentnost je ključna za izgradnju povjerenja i razumijevanja našeg rada. Uvjerena sam da ćemo zajedno uspjeti da ostvarimo naše ciljeve i doprinesemo izgradnji pravednijeg društva", poručila je Dugalija.

Ne propustite