Otkrivena nova planeta slična Zemlji, nazvali je po čuvenom biskvitu

Nauka i tehnologija
Otkrivena nova planeta slična Zemlji, nazvali je po čuvenom biskvitu

Naučnici sa Univerziteta u Liježu istakli su se nedavno otkrićem planete veličine Zemlje i nazvali je Spekulas (Speculoos-3 b), po čuvenom biskvitu koji se služi uz kafu ili čaj, preneo je danas portal Fokus na Belgiju.

Spekulas je udaljen od Zemlje više od 50 svjetlosnih godina i spada u takozvane egzoplanete.

To je druga planeta otkrivena van Sunčevog sistema u Mliječnom putu, a od Zemlje je udaljena oko 55 svjetlosnih godina. Naučnici smatraju da je to čak i relativno blizu, s obzirom da se Mliječni put prostire na oko 100.000 svjetlosnih godina.

Spekulas-3 b po veličini je slična Zemlji i obilazi oko veoma hladne i male zvijezde, takozvanog „crvenog patuljka“. Planeta obiđe svoju zvijezdu za samo 17 sati.

Naučnici su otkrili da je dio planete uvijek okrenut zvijezdi, tako da je dio Spekulasa-3 b trajno obavijen svjetlošću, a drugi u vječnoj tami.

Za razliku od Zemlje, malo je vjerovatno da Spekulas-3 b ima atmosferu, jer je previše blizu svoje zvijezde.

Planeta je zbog toga bukvalno bombardovana visokoenergetskim zračenjem, prima 16 puta više energije nego što Zemlja prima od Sunca. U takvim okolnostima život je praktično nemoguć, ali dalja istraživanja bi to trebalo da potvrde, prenosi belgijski portal.

Pored toga što planeta nosi ime po biskvitu, njen naziv Speculoos je zapravo skraćenica na engleskom za Search for Planets Eclipsing Ultracool Stars.

Taj projekat je pokrenuo Univerzitet u Liježu 2019. godine, u cilju otkrivanja nastanjivih egzoplaneta koje kruže oko najhladnijih i najmanjih uočljivih zvijezda.

Ne propustite