Zaboravite na žilavu junetinu, uz ove cake biće mekana ‘kao duša’

Kiosk
Zaboravite na žilavu junetinu, uz ove cake biće mekana ‘kao duša’

Želite li da vam juneće meso bude mekano, obložite ga kriškama kivija i ostavite neko vrijeme. Naime, kivi sadrži proteolitičke enzime koji potpomažu razgradnju vezivnog tkiva u mesu pa ono postaje vrlo meko i nježno.

Ukoliko meso stavljate u marinadu, napravite sve kao što ste planirali pa dodajte kivi nekih sat, dva prije pripreme. Pripazite da vam junetina ne stoji predugo obložena kivijem kako meso ne bi postalo previše mekano i raspadalo se tokom pripreme. Sličan učinak ima i ananas.

Još neke namirnice koje će omekšati meso

Pirinčano vino

Pripremite marinadu od malo pirinčanog vina, maslinovog ulja i narendanog luka i jabuke. Meso stavite u ovu marinadu i ostavite u frižideru preko noći. Osim što će dobiti nevjerovatan ukus, biće mekano kao puter.

Kola

Kola napici su odlični za omekšavanje mesa prije prženja, posebno ako se radi o debelim šniclama. Sve što treba da uradite je da meso ostavite u koli deset minuta. Potom ga izvadite da se osuši i pržite u ulju uz dodatak crnog bibera. Biće odlično.

Limun ili sirće

Mariniranje mesa u limunovom soku će ga omekšati u roku od nekih sat vremena. Omekšaće i u sirćeti, ali u tom slučaju meso bi u njemu (zapravo u marinadi na bazi sirćeta) moralo da odstoji preko noći kako bi dovoljno omekšalo, prenosi BrightSide.

Ne propustite