Rezolucija o genocidu u Srebrenici je historijski važna pobjeda! Zašto?

Vijesti
Rezolucija o genocidu u Srebrenici je historijski važna pobjeda! Zašto?

Znate li na prvu, bez provjere, odgovoriti na pitanje - kojeg datuma se obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta?
Jevreji znaju. Ali mnogi drugi na ovo pitanje nemaju odgovor bez pomoći web pretraživača.

Generalna skupština UN-a je usvajanjem rezolucije o obilježavanju "Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta", za obilježavanje, odnosno sjećanje na milione žrtava stradalih u holokaustu tokom II svjetskog rata, izabrala 27. januar - dan kada je oslobođen najveći nacistički koncentracioni logor Aušvic.

Od tada svake godine povodom "Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta" u Bosni i Hercegovini se danima prije i na sami datum, organizuju komemorativne akademije, okrugli stolovi, prave posebni školski časovi i predavanja na fakultetima, televizije emituju dokumentarne i igrane filmove, promovišu se knjige, a domaći mediji cjelodnevno izvještavaju o ovom historijski važnom datumu kako generacije koje dolaze nikada ne bi zaboravile užase s kojima su se Jevreji suočili.

Od danas će se u najmanje 84 države svijeta na isti način, svakog 11. jula organizovati komemorativne akademije, okrugli stolovi, praviti posebni školski časovi i predavanja na fakultetima, promovisati knjige, TV kanali emitovati dokumentarne i igrane filmove, a mediji će izvještavati o ovom historijski važnom datumu, kako generacije koje dolaze nikada ne bi zaboravile užase koji su zadesili Bošnjake u Srebrenici tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

I ta činjenica je ogromna pobjeda Bosne i Hercegovine. Tim veća što se na rezoluciji o Srebrenici pomirio cijeli region i glasom ZA jasno rekao - da to je genocid.

Osim Srbije, koja se još ne miri sa svojom sramnom ulogom u srebreničkom genocidu. Ali to od danas za Bosnu i Hercegovinu više nije bitno, jer smo i jula 1995. godine bili na različitim stranama civilizacijskih vrijednosti. Baš kao i danas, pred očima cijelog svijeta u New Yorku.

Na koncu, uz veliki tim zaslužnih od udruženja žrtava, MC Srebrenica do vrha države, ne bi bilo fer ne spomenuti ambasadora BiH u UN Zlatka Lagumdžiju, koji je dokazao svoje diplomatske i političke sposobnosti u nepokolebljivoj borbi da se srebrenička stranica okrutne agresije na našu zemlju, vječno uvrsti u svjetski kalendar obilježavanja.

Ne propustite